DISTRIBUIȚI
Financial Times

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri est-europeni au sosit joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus, transmite dpa, scrie agerpres.

Fermierii germani s-au declarat uşuraţi că vor putea aduce lucrători pentru culturile de sezon, precum sparanghelul alb, o delicatesă de sezon.


Citește și : Viktor Orban anunţă prelungirea restricţiilor în Ungaria pe durată nedeterminată

”Drept rezultat al acestui aranjament, fermierii noştri pot continua să funcţioneze”, a afirmat Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, adăugând că speră ca şi lucrători germani se vor înrola în dificila activitate de recoltare.

Trei avioane cu un total de 530 de lucrători români au sosit pe aeroportul Schonefeld din Berlin. Alte avioane, plecate tot din România, au aterizat la Dusseldorf şi Hamburg.

Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme.

Încă un avion urmează să sosească vineri în oraşul Karlsruhe, din sud-vestul Germaniei.

Citește și : Merkel consideră că există motive de optimism prudent privind evoluţia crizei în Germania

Potrivit dpa, România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

Un total de 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, a declarat la Koln o purtătoare de cuvânt a companiei Eurowings.