DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, a descris luni o posibilă decizie a preşedintelui american Donald Trump privind transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim drept „oportunitate istorică de a repara o nedreptate”, relatează agerpres .

Lieberman a dat asigurări că Israelul va fi capabil să facă faţă oricăror violenţe pe care le-ar putea provoca un transfer al reprezentanţei diplomatice americane de la Tel Aviv la Ierusalim.


La rândul său, conducerea palestiniană şi-a repetat opoziţia faţă de un astfel de transfer sau recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului.

„Este o ocazie istorică de a repara o nedreptate şi sper că decizia preşedintelui Donald Trump de a transfera ambasada SUA la Ierusalim este o decizie finală”, a declarat Lieberman în cadrul unei reuniuni a partidului său Israël Beiteinou.

Citește și : Iordania reacţionează la intenţia SUA de a-şi reloca ambasada din Israel

„Sper să văd ambasada SUA săptămâna viitoare sau luna viitoare, aici, la Ierusalim”, a adăugat el.

„Vom şti evident să facem faţă tuturor consecinţelor. Vom face faţă şi dacă cineva va încerca să provoace cea mai mică dificultate sau dezordine în legătură cu transferul ambasadei”, a mai spus oficialul israelian.

Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa ‘eternă şi reunificată’, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel.