DISTRIBUIȚI
Stiri pe surse

Aviatori ucraineni sunt instruiţi în Franţa în apărarea sol-aer, precum şi în tehnici de supravieţuire în caz de catapultare pe teren ostil, a anunţat joi Ministerul Apărării francez, relatează AFP, potrivit agerpres

„Instruim echipaje ucrainene în Franţa în special în apărarea sol-aer şi în supravieţuire în caz că avionul lor este doborât”, a detaliat delegatul adjunct pentru informare şi comunicare al Ministerului Apărării, generalul Yann Gravethe, într-o conferinţă de presă săptămânală.


Citește și : CUTREMUR puternic în Turcia

În schimb, „nu instruim piloţi ucraineni, nici în pilotaj, nici în folosirea sistemului de arme”, a precizat el, dezminţind astfel o relatare din Le Figaro care vorbea despre instruirea pe Mirage 2000 de piloţi ucraineni pe teritoriu francez.

Ucraina le cere partenerilor săi occidentali avioane de luptă moderne. Or, Franţa dispune de Mirage 2000-C care au fost retrase din serviciu în urmă cu câteva luni şi care „au în continuare ceva potenţial”, potrivit anturajului şefului statului major al forţelor aeriene franceze.

„În principiu, nimic nu este exclus!”, a comentat la sfârşitul lunii februarie preşedintele francez Emmanuel Macron despre o eventuală cesiune a Mirage.

Cu toate acestea, atrage atenţia statul major, va fi nevoie de timp pentru a le repune în stare bună şi trebuie alocate mai multe luni pentru instruirea de piloţi ucraineni, a căror flotă este formată exclusiv din avioane MiG şi Suhoi de producţie sovietică.

Citește și : Antony Blinken pledează pentru revenirea Statelor Unite în cadrul UNESCO

La modul general, Franţa „oferă instruire specializată pentru un număr de până la 1.200 de ucraineni pe întreg anul”, a reamintit joi generalul Gravethe.

De asemenea, 150 de militari francezi vor instrui în Polonia până la 600 de ucraineni pe lună în cadrul unei misiuni europene.