DISTRIBUIȚI
Operation World

Aviaţia militară a Statelor Unite a executat vineri două lovituri asupra militanţilor Statului Islamic din nord-estul Somaliei, a anunţat comandamentul militar american din Africa într-un comunicat preluat de Reuters. 

Primul atac a avut loc la miezul nopţii, iar al doilea în cursul dimineţii; Reuters menţionează că acestea sunt primele lovituri americane împotriva jihadiştilor Statului Islamic din Somalia.


Comunicatul citat precizează că loviturile aeriene au ucis „câţiva terorişti” şi au fost efectuate în coordonare cu guvernul somalez.

Statul Islamic (SI) recrutează luptători în regiune, dar importanţa acestei grupări în Somalia este minoră faţă de cea a islamiştilor shabab, cu care se află în relaţii de rivalitate. Spre deosebire de SI, shabab a mai fost ţinta unor lovituri americane. Militanţii shabab au fost probabil şi autorii atentatelor cu bombe şi arme de foc din octombrie, din capitala somaleză Mogadishu, acte teroriste în cursul cărora au fost ucişi peste 350 de oameni.

Preşedintele american Donald Trump a promis vineri ca Statul Islamic va plati un „preţ ridicat” pentru orice atac împotriva Statelor Unite, după ce organizaţia a revendicat atentatul de marţi, de la New York, soldat cu opt morţi şi 11 răniţi.