DISTRIBUIȚI
East Lothian Courier

Avertizorii de intergritate acţionează cu riscul vieţii lor în Africa de Sud, în special pentru a denunţa cazurile de corupţie, a avertizat ONG-ul Corruption Watch într-un raport publicat miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Luna trecută, Babita Deokaran, în vârstă de 53 de ani, angajată la un minister provincial al Sănătăţii şi martor cheie într-un caz de corupţie, a fost împuşcată mortal la Johannesburg.


Citește și : Emiratele Arabe Unite relaxează restricţiile privind obligativitatea măştii

Ea participase la scoaterea la iveală a unui caz de delapidare de milioane de euro în cadrul unor contracte pentru achiziţionarea de echipamente de protecţie împotriva COVID-19. Cazul dezvăluit anul trecut a provocat un scandal.

Informaţiile aflate în posesia sa au condus la mai multe demiteri, precum şi la procese împotriva unor companii şi responsabili guvernamentali pentru recuperarea unor sume plătite ilegal.

Femeia a fost împuşcată în maşina ei pe 23 august, în apropiere de domiciliu, după ce îşi dusese copilul la şcoală.

”Cei care au curajul să vorbească împotriva corupţiei au viaţa ameninţată de persoane care beneficiază de impunitate”, menţionează Corruption Watch. Şase persoane au fost acuzate de crimă în ancheta privind cazul Babita Deokaran.

Preşedintele Cyril Ramaphosa a numit crima o ”tragedie”, salutând o ”eroină şi o patrioată”. Şeful statului, care i-a succedat lui Jacob Zuma, obligat să demisioneze în 2018 după o serie de scandaluri, a făcut din lupta împotriva corupţiei o prioritate.

Guvernul sud-african a anunţat săptămâna aceasta crearea unei unităţi speciale pentru protejarea denunţătorilor.

Citește și : Chinezii trimit o femeie să lucreze la staţia lor spaţială

Potrivit ONG-ului, informaţiile adunate de la aproximativ 2.000 de avertizori de integritate arată că actele de corupţie au continuat în prima jumătate a anului 2021, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Majoritatea mărturiilor implică poliţia, iar altele programele de luptă împotriva COVID-19, finanţarea şcolilor, locuinţa sau chiar ajutorul alimentar.