DISTRIBUIȚI
Times Of Oman

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a încheiat miercuri turneul diplomatic în Africa Subsahariană printr-un atac la adresa Chinei, atenţionând împotriva „promisiunilor deşarte” ale regimurilor autoritare şi lăudând sectorul privat american drept alternativă, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

„Ţările ar trebui să fie precaute cu regimurile autoritare care fac promisiuni deşarte. Ele generează corupţie şi dependenţă”, a afirmat Pompeo într-un discurs susţinut în faţa unor diplomaţi şi directori de companii la Comisia Economică a Naţiunilor Unite pentru Africa (ECA), în capitala etiopiană Addis-Abeba.


Citește și: Londra dezvăluie noul sistem de imigrație post-Brexit

„Ele (ţările africane) riscă ca prosperitatea, suveranitatea şi progresul de care Africa are atâta nevoie şi pe care le doreşte cu disperare să nu se realizeze”, a avertizat Pompeo, fără a numi cu toate acestea China, primul partener comercial al Africii.

Beijingul a desfăşurat o prezenţă masivă pe continentul african: nu mai puţin de 60 de miliarde de dolari în noi finanţări au fost promise în timpul summitului China-Africa din 2018.

Însă uriaşul proiect de infrastructură „Noile drumuri ale mătăsii”, lansat în 2013 de Beijing pentru a lega Asia, Europa şi Africa de China, a fost acuzat că favorizează companiile şi muncitorii chinezi în detrimentul economiilor locale, că îndatorează copleşitor ţările-gazdă şi că nu ţine cont de drepturile omului şi de mediu.

După trei ani de administraţie Trump, Mike Pompeo este cel mai important responsabil american care a efectuat un turneu în Africa Subsahariană – în Senegal, Angola şi Etiopia.

El a încercat astfel să amelioreze imaginea SUA în faţa ţărilor africane, umbrită recent de înăsprirea condiţiilor de obţinere a vizelor pentru nigerieni, tanzanieni, sudanezi şi eritreeni.

Citește și: Un mexican ARESTAT în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei

Pentagonul a anunţat de asemenea o reajustare a forţelor militare americane în Africa, preferând să aloce resursele în altă parte, pentru a contra China, Rusia şi Iranul.

Mike Pompeo a salutat succesul economiei de piaţă, denunţând „eşecurile experienţelor socialiste din anii trecuţi” din Zimbabwe şi Tanzania.

El a criticat de asemenea un proiect controversat de reformă a Constituţiei în Africa de Sud, care autorizează exproprierea fără despăgubiri a pământurilor deţinute de minoritatea albă în avantajul majorităţii negre, calificându-l drept „dezastruos pentru economie şi, mai grav, pentru poporul sud-african”.