DISTRIBUIȚI
bbc

Fostul ministru de externe britanic William Hague (foto) a avertizat marţi că următorul lider al Partidului Conservator şi al guvernului britanic va supravieţui doar dacă va dispune de un plan clar de ieşire din impasul în care a ajuns procesul de Brexit, relatează Press Association, potrivit agerpres.

Într-un articol publicat în The Daily Telegraph, lordul Hague şi-a exprimat preocuparea că nu toţi candidaţii la succesiunea Theresei May sunt pregătiţi pentru ce-i „aşteaptă”, în cazul în care vor câştiga cursa.


Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

„Nu este deloc clar că toţi candidaţii dispun de un plan şi sunt pregătiţi pentru ce-i va lovi dacă vor ajunge la conducere. Există riscul ca în primele momente să ia decizii şi să facă declaraţii tactice care să le slăbească treptat poziţia, în următoarele săptămâni”, a notat Hague, insistând că, în lipsa unui plan concret cu privire la Brexit, administraţia următorului premier ar putea fi ca „un castel de nisip” care s-ar putea prăbuşi imediat.

Fostul ministru de externe nu a dat nume, dar, potrivit Press Association, comentariile sale ar putea fi interpretate drept un atac la adresa lui Boris Johnson, considerat principalul candidat pentru postul de premier.

Zece politicieni din Partidul Conservator vor concura în total pentru succesiunea Theresei May la conducerea acestei formaţiuni şi, implicit, a guvernului britanic, a anunţat luni seară grupul parlamentar conservator, reunit în aşa-numitul ”Comitet 1922”, care supervizează întregul proces al alegerilor, după ce May a demisionat din funcţia de lider al conservatorilor.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

Dintre ceilalţi competitori, ministrul pentru dezvoltare internaţională, Rory Stewart, care şi-a lansat marţi campania, şi-a acuzat rivalii că promisiunile fiscale şi financiare „nesăbuite” pe care le-au formulat riscă să submineze reputaţia de prudenţă economică a partidului.

Stewart i-a menţionat pe Boris Johnson, fostul ministru pentru Brexit Dominic Raab, fostul ministru al mediului Michael Gove, fostul ministru de externe Jeremy Hunt şi ministrul de interne Sajid Javid, care au evocat promisiuni electorale de 84 miliarde de lire.

„Nu putem să facem pur şi simplu nişte promisiuni de cheltuieli şi reduceri de taxe pe care să nu le putem ţine. Nu putem să-l criticăm pe (liderul laburist) Jeremy Corbyn că face promisiuni financiare nesăbuite dacă începem să facem şi noi la fel. Mita electorală ieftină poate să ne coste scump”, a atenţionat Stewart.