DISTRIBUIȚI
Reuters

Şeful Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (FEMA) a SUA a declarat vineri că uraganul Irma va devasta o parte a SUA şi că oficialii americani pregătesc un răspuns masiv la acest fenomen ciclonic, relatează Reuters, conform agerpres.

În condiţiile în care Irma urmează să lovească Florida sâmbătă, administratorul FEMA, Brock Long, a avertizat în cadrul unei conferinţe de presă că unele părţi din Florida vor rămâne fără curent electric mai multe zile, dacă nu mai mult, şi că peste 100.000 de oameni ar putea avea nevoie de adăpost.


„Uraganul Irma continuă să fie o ameninţare care va devasta SUA ori în Florida, ori în statele sud-estice”, a spus Long.

Citeşte şi: Fosta eminenţă cenuşie de la Casa Albă ‘DEMOLEAZĂ’ Biserica Catolică

Irma a fost retrogradată la categoria 4 vineri după ce a lovit dur insulele din Caraibe. SUA au trecut prin numai trei uragane de categoria a 5-a din 1851, iar Irma este mult mai puternic decât ultimul care a lovit ţara în 1994, uraganul Andrew, a precizat Long.

El a avertizat oamenii să nu ignore ordinele de evacuare.

Autorităţile americane au pregătit mii de persoane care să răspundă în caz de necesitate şi milioane de raţii alimentare şi sticle de apă potabilă într-un loc apropiat, a spus Long.

Serviciul meteorologic naţional a avertizat că vineri este ultima zi în care locuitorii pot părăsi Florida în condiţii de siguranţă, înainte ca vântul să atingă viteze periculoase în acest stat.

Liniile aeriene au anunţat joi că vor adăuga câteva zboruri din Florida, iar apoi vor sista serviciile în unele aeroporturi din sudul Floridei începând de vineri după-amiază.

Ministrul sănătăţii Tom Price a numit Irma „o furtună remarcabil de periculoasă, iar timpul în care puteţi ajunge într-un loc sigur se reduce rapid”.

Price a mai spus că principalul spital din St. Thomas, în Insulele Virgine, va fi închis din cauza pagubelor suferite în urma trecerii uraganului Irma şi că pacienţii în stare critică sunt evacuaţi spre Puerto Rico şi alte insule.