DISTRIBUIȚI

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, i-a avertizat sâmbătă pe separatiştii catalani că „nimeni nu va lichida democraţia spaniolă” şi a subliniat că nu vor putea continua cu „demolarea Constituţiei”, aşa cum îşi doresc, relatează EFE.

Rajoy, care a participat la o reuniune a deputaţilor şi senatorilor din formaţiunea sa politică, Partidul Popular (centru dreapta, la guvernare – n.r.), a insistat că în faţa pretenţiilor secesioniştilor de a-şi desfăşura referendumul „ilegal”, guvernul „va aplica legea”. Premierul spaniol a explicat că legea se va aplica „fără să se ridice vocea şi fără a intra în nicio confruntare sterilă, aşa cum îşi doresc extremiştii”, ci „cu moderaţie şi echilibru, dar şi cu tărie şi hotărâre”.


Guvernul regional catalan, susţinut de partidele separatiste (majoritare în parlamentul catalan – n.r.), şi-a reiterat intenţia de a convoca un referendum la 1 octombrie pentru a vota cu privire la separarea acestei regiuni de Spania, demers pe care atât executivul de la Madrid, cât şi Tribunalul Constituţional din Spania îl consideră ilegal.

Rajoy a atras atenţia că „în mâinile lor, ale separatiştilor”, stau „toate cele ce vor urma”. „Legea va prevala, vom păstra unitatea Spaniei, să nu se îndoiască nimeni de acest lucru”, a subliniat şeful guvernului spaniol.