DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a lansat joi un apel militari birmani să pună capăt „persecuţiei” minorităţii musulmane rohingya ai cărei membri fug în masă în Bangladesh, relatează AFP. 

„Trebuie să o sprijinim” pe conducătoarea guvernului civil birman, Aung San Suu Kyi, „în ‘leadership-ul’ său, dar trebuie să le spunem clar militarilor” că „este inacceptabil” ce se întâmplă, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun la Londra cu omologul său britanic, Boris Johnson.


„Această persecuţie trebuie să înceteze, ceea ce mulţi au considerat o purificare etnică trebuie să înceteze”, a subliniat el. Şeful diplomaţiei de la Washington a adăugat că este un „moment crucial” pentru această „tânără democraţie emergentă” şi a dat asigurări că înţelege „situaţia complexă în care se găseşte Aung San Suu Kyi”, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

De asemenea, Boris Johnson a îndemnat-o pe lidera birmană să facă uz de „autoritatea sa morală” pentru a pleda cauza minorităţii rohingya.

„Nimeni nu vrea revenirea la un regim militar în Myanmar, nimeni nu vrea revenirea generalilor. Este crucial însă ca ea să spună clar că este o oroare şi că aceşti oameni vor putea reveni în Myanmar (…) şi că abuzul împotriva drepturilor omului şi crimele – sute, chiar mii – vor înceta”, a insistat ministrul britanic de externe.

De la sfârşitul lunii august, peste 400.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladeshul vecin, pentru a fugi din faţa unei campanii de represiuni a armatei birmane, declanşată de o serie de atacuri ale rebelilor minoritari.