DISTRIBUIȚI
NextBigFuture.com

Avansul economiei SUA a ratat ţinta de 3% a administraţiei Trump pentru al doilea an consecutiv, înregistrând în 2019 cel mai lent ritm anual de creştere din ultimii trei ani, pe fondul declinului investiţiilor companiilor, în urma escaladării tensiunilor comerciale, transmite Bloomberg şi Reuters, potrivit agerpres.

PIB-ul SUA a crescut anul trecut cu 2,3%, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului. Este cel mai lent ritm de creştere din 2016 şi vine după un avans de 2,9% în 2018. Ţinta de 3% rămâne greu de atins, în pofida reducerilor masive de taxe.


Citește și : Perioada de incubație a noului coronavirus este de aproximativ 5 zile

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a urcat în ritm anual cu 2,1% în trimestrul patru din 2019, în linie cu precedentele trei luni şi cu estimările analiştilor. Investiţiilor companiilor au scăzut cu 1,5% în ultimele trei luni din 2019, al treilea trimestru consecutiv de declin şi cel mai lung astfel de interval de timp din 2009.

Tensiunile comerciale au erodat încrederea oamenilor de afaceri şi au afectat cheltuielile de capital.

Citește și : Cutremur cu magnitudinea 5,3 în largul Insulelor Dodecaneze din Grecia

În perioada octombrie – decembrie 2019, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au încetinit la 1,8%, după un avans de 3,2% în trimestrul trei din 2019. Este cel mai slab avans al cheltuielilor de consum din primul trimestru din 2019.