DISTRIBUIȚI
REUTERS/Ralf Banser

Autorităţile germane au anunţat duminică internarea la psihiatrie a sirianului care a comis sâmbătă un atac cu cuţitul într-un tren, rănind patru persoane, şi au exclus pista unei motivaţii islamiste, relatează AFP, potrivit agerpres

O primă evaluare făcută de un expert autorului agresiunii, un refugiat politic sirian de 27 de ani ajuns în Germania în 2014, a stabilit că este vorba de „o schizofrenie delirantă şi paranoică” şi de o alterare puternică a responsabilităţii penale, a declarat presei procurorul din Nuremberg-Fürth însărcinat cu acest dosar, Gerhard Neuhof.


Citește și : Un virolog german avertizează că nu trebuie să se renunţe la instrumentul important al testării pe scară largă

Tânărul a declarat că se simte urmărit de poliţişti care îl supravegheau şi încercau astfel să îl înnebunească, a subliniat procurorul, adăugând că el nu a făcut obiectul niciun măsuri poliţieneşti speciale.

El a fost internat şi urmează să fie supus unor examinări ample.

„Nu există niciun element care să trimită spre o motivaţie islamistă”, a precizat responsabila poliţiei locale, Sabine Nagel.

Faptele s-au produs sâmbătă dimineaţă într-un tren de mare viteză care circula între Bavaria (sud) şi Hamburg (nord) şi care avea 208 pasageri la bord.

Autorul agresiunii a atacat subit pasageri într-un vagon, rănind la întâmplare patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 60 de ani, în special la cap.

Mai mulţi pasageri au încercat apoi să îl oprească pe sirian şi le-au acordat primul ajutor răniţilor, conform autorităţilor, care au salutat „curajul lor civic”.

Bărbatul a fost în cele din urmă arestat de poliţie fără a opune rezistenţă, având asupra sa un cuţit pătat de sânge.

Achetatorii încearcă să stabilească acum parcursul personal al refugiatului sirian. Cu o zi înainte de agresiune, el şi-a pierdut locul de muncă, potrivit poliţiei, iar în 2020 a fost condamnat pentru mici escrocherii.

Citește și : Poliţia a descoperit o plantaţie de canabis ilegală în interiorul unui fost hotel în vestul Germaniei

„Acest atac cu cuţitul este groaznic”, a reacţionat ministrul de Interne, Horst Seehofer.

Chiar dacă pista teroristă a fost exclusă, faptele sale au survenit într-un context tensionat în Germania, care s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe atacuri jihadiste.

În iunie, un sirian de 21 de ani care se revendica de la gruparea Stat Islamic a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a înjunghiat mortal un homosexual şi l-a rănit grav pe partenerul acestuia la Dresda în octombrie 2020.