DISTRIBUIȚI
FILE - Payton Gendron is led into the courtroom for a hearing at Erie County Court, in Buffalo, N.Y., Thursday, May 19, 2022. Gendron, who massacred 10 Black shoppers and workers at a Buffalo supermarket, has pleaded guilty to murder and hate-motivated terrorism charges. Payton Gendron entered the plea Monday in an Erie County courtroom. The charges carry an automatic sentence of life in prison. (AP Photo/Matt Rourke, File)

Adeptul supremaţiei albilor care a împuşcat mortal în luna mai zece afro-americani într-un supermarket din Buffalo a pledat vinovat luni pentru crime rasiste şi act de terorism în faţa justiţiei din statul New York, relatează AFP, potrivit agerpres

El „a pledat vinovat pentru acuzaţiile” conţinute „în rechizitoriu”, a anunţat procurorul John Flynn la scurt timp după o audiere care a avut loc la un tribunal din comitatul Erie, amintind caracterul „rasist” al acestor crime, „alimentate de ideologia supremaţiei albilor şi care vizează în mod deliberat persoane de culoare”.


Citește și : Războiul din Ucraina a sporit ameninţarea utilizării armelor chimice, declară şeful OIAC

După acest demers legal, Payton Gendron, care avea 18 ani în momentul masacrului, comis la 14 mai, ar urma probabil să fie condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia statului New York. El a fost acuzat şi în instanţă federală, unde, teoretic, riscă pedeapsa cu moartea.

În cadrul unei conferinţe presă, procurorul John Flynn a amintit că tânărul, aflat în detenţie din luna mai, şi-a pregătit cu minuţiozitate actele şi că era echipat, pe lângă o puşcă semiautomată tip AR-15, cu o cameră portabilă pentru a filma atacul armat şi a-l difuza pe reţeaua de socializare Twitch.

Citește și : Oraşul Nikolaev a rămas din nou fără apă potabilă în urma unui atac rusesc (primar)