DISTRIBUIȚI

Fotoreporterul american Charlie Cole, autor al istoricei fotografii „Omul cu tancul” din Piaţa Tiananmen, a murit săptămâna trecută în Bali (Indonezia), a informat vineri ziarul independent South China Morning Post, citat de EFE, potrivit agerpres.

Cole, născut în 1955 şi rezident de 15 ani în Bali, a fost unul dintre fotoreporterii care au luat instantanee din balconul unui hotel din Beijing, iar celebra sa poza a câştigat World Press Photo în 1989.


Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

În această imagine care a făcut înconjurul lumii şi a devenit una dintre fotografiile emblematice ale secolului trecut, se vede silueta unui bărbat postat în faţa unei coloane de blindate pe bulevardul Chang’An, în semn de protest individual, după ce sute de tineri muriseră în piaţă cu câteva ore înainte.

Într-un interviu acodat EFE cu zece ani în urmă, Cole a explicat că a făcut fotografia cu „un aparat Nikon şi o lentilă de 300 de milimetri, de la un balcon care se afla destul de departe, la 200 de metri de scenă”, dintr-o cameră de la etajul 8 al hotelului.

După ce dispersase mulţimea care se întorsese în piaţă în cursul dimineţii, o coloană de 25 de tancuri a început să avanseze pe bulevard.

„Din neant a apărut acest tânăr, cu o jachetă în mână şi o sacoşă în cealaltă, şi s-a aşezat în faţa tancurilor. Am continuat să fotografiez, crezând că vor trage asupra lui. Dar, spre surprinderea mea, tancul s-a oprit”, a povestit Cole.

În iunie s-au împlinit 30 de ani de la masacrul de la Tiananmen, un eveniment pe care guvernul chinez continuă să nu îl recunoască, negând responsabilităţile în reprimarea care a pus capăt manifestaţiilor studenţeşti.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Născut la Bonham (Texas), Cole a absolvit jurnalismul la Universitatea Texas din Denton în 1978 şi datorită profesiei militare a tatălui său, activitatea sa a fost legată frecvent de cea a armatei, acoperind conflicte precum revolta populară filipineză din 1985 sau manifestaţiile studenţeşti din Coreea de Sud în anii 80.

După un accident de trafic, el a suferit răni grave la un picior, ceea ce l-a determinat să se orienteze spre fotografiile comerciale.