DISTRIBUIȚI
Fox10

Autorul atentatului de luni dintr-un tunel al metroului new-yorkez, Akayed Ullah, originar din Bangladesh, a fost pus sub acuzare marţi pentru ameninţare teroristă, susţinerea unui act de terorism şi posesie de armă, a anunţat poliţia metropolei americane, potrivit căreia autorităţile federale ar putea formula la rândul lor acuzaţii, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres .

Akayed Ullah, în vârstă de 27 de ani, sosit în SUA în 2011, a fost arestat luni, imediat după explozia unui dispozitiv pe care îl purta fixat pe corp, într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la primele ore ale dimineţii.


Dispozitivul, descris ca ‘rudimentar’, nu a explodat decât parţial, ceea ce explică de ce, în afara lui Ullah, au mai fost rănite doar trei persoane, toate uşor.

Citește și : UE dorește extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei cu încă 6 luni

Atentatorul a fost spitalizat cu răni şi arsuri la mâini şi abdomen.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat luni că Ullah, electrician şi şofer de taxi, a fost ‘inspirat’ de grupări jihadiste şi s-a radicalizat pe internet. Autorităţile cred că el a acţionat singur.

Concomitent cu investigaţia de la New York, autorităţile din Bangladesh încearcă să îi identifice pe membrii familiei şi orice colaboratori cunoscuţi ai lui Akayed Ullah. Anchetatorii de la Dacca au interogat-o pe soţia lui Ullah, cu care acesta are un copil de şase luni.

Şeful poliţiei din Bangladesh a afirmat luni seară că Ullah nu are un trecut infracţional în ţara sa, pe care a vizitat-o ultima dată în luna septembrie.

Akayed Ullah trăia alături de mama, sora şi doi fraţi ai săi în Brooklyn şi deţinea un permis de şedere în SUA, a precizat consulul general al Bangladeshului la New York, Shameem Ahsan.