DISTRIBUIȚI

Atacatorul sinucigaş cu bombă de pe Manchester Arena a fost evacuat din Libia, căzută pradă războiului civil, de către Royal Navy cu trei ani înainte de a ucide 22 de persoane la un concert pop în al doilea oraş ca mărime din Marea Britanie, scrie marţi Press Association (PA), potrivit agerpres.

Salman Abedi avea 19 ani când s-a urcat la bordul HMS Enterprise la Tripoli în august 2014 împreună cu fratele său mai mic Hashem şi cu peste 100 de cetăţeni britanici. Numele lui Abedi s-ar fi aflat pe o listă de cetăţeni blocaţi în Libia înmânată echipajului responsabil cu evacuarea. Nava i-a dus în Malta unde au luat un zbor spre Marea Britanie.


Citeşte şi: Imaginile din sateliat arată că Phenianul pregăteşte rachete balistice

În luna mai anul trecut, el a ucis 22 de persoane, inclusiv şapte copii, la un concert al cântăreţei Ariana Grande, cu ajutorul unei veste explozive artizanale.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, „în timpul deteriorării situaţiei de securitate din Libia în 2014, oficiali ai Forţei de Frontieră au fost desfăşuraţi pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor britanici şi persoanelor dependente de ei”.

Abedi era cunoscut serviciilor de securitate dinainte de atac.

Citeşte şi: Teheranul reacţionează la ultima declaraţie a lui Trump şi condiţionează negocierile

„Faptul că acest om a comis o asemenea atrocitate pe teritoriul Regatului Unit, după ce l-am salvat din Libia, a fost un act de trădare totală”, a comentat o sursă guvernamentală, citată de Daily Mail.

Fratele lui Salman, Hashem Abedi, este ţinut în închisoare în Libia de o grupare militară, dar guvernul britanic a solicitat extrădarea sa pentru a fi judecat pentru implicare în atac. Cererea a fost refuzată până acum.