DISTRIBUIȚI
eNCA

Tânărul cu cetăţenie franceză născut în Cecenia care a ucis cu un cuţit un trecător şi a rănit alţi patru, în plin centrul Parisului, era cunoscut serviciilor de informaţii şi figura în registrul lor „S” (pentru „siguranţa statului”), a dezvăluit duminică o sursă apropiată anchetei, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Atacatorul, născut în 1997 şi al cărui atac a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), nu avea antecedente judiciare, însă figura în registrul „S” al serviciilor de informaţii. În acest registru sunt incluse peste 10.000 de persoane, printre care islamişti radicali sau indivizi ce pot avea o legătură cu mişcarea teroristă, precum şi huligani şi membri ai grupărilor extremei drepte sau extremei stângi.


Citește și : Pakistan: Conferinţa Internaţională a Agenţiilor de Presă se desfăşoară în perioada 13-14 mai la Islamabad

Un trecător în vârstă de 29 de ani a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de acest tânăr care a strigat „Allah Akbar” (Allah e mare), potrivit martorilor, înainte de a fi doborât de poliţie.

Un bărbat de 34 de ani a fost transportat „în regim de urgenţă absolută” la spitalul parizian Georges-Pompidou şi o femeie de 54 de ani a fost de asemenea grav rănită. O altă femeie, de 26 de ani, şi în bărbat de 31 de ani au fost răniţi mai uşor.

Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, Ambasada Federaţiei Ruse din Franţa le-a cerut autorităţilor franceze „informaţii cu privire la naţionalitatea atacatorului”.

Agresiunea a avut loc în arondismentul II, în apropierea Operei, în centrul capitalei Franţei, într-un cartier cu numeroase baruri, restaurante şi teatre, foarte frecventat sâmbătă seară.

Preşedintele Emmanuel Macron a deplâns că Franţa plăteşte „încă o dată preţul sângelui”, însă a dat asigurări că nu va ceda „niciun centimetru în faţa duşmanilor libertăţii”, iar ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute „sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator”.

Dreapta şi extrema dreaptă din Franţa i-au cerut executivului să acţioneze ferm împotriva jihadismului. „În războiul împotriva terorismului, cuvintele nu sunt suficiente, este nevoie de acţiuni”, a notat pe contul său de Twitter preşedintele partidului Republicanii (dreapta), Laurent Wauquiez.

„Acum aşteptăm o informaţie esenţială: prin ce filieră acest terorist şi familia lui au ajuns pe teritoriul nostru?”, a notat pe aceeaşi reţea socială Marine Le Pen, preşedinta partidului de extremă dreapta Frontul Naţional.

Citește și : Theresa May dă asigurări că este în măsură să obţină un acord bun privind Brexitul: „Puteţi avea încredere în mine”

Un mare număr de persoane originare din Caucazul de Nord, inclusiv din Cecenia, s-au raliat SI în Siria şi Irak.

Franţa face parte din coaliţia militară internaţională care luptă împotriva SI în Siria şi Irak. Atunci când a revendicat atacul, SI a subliniat că atacatorul de la Paris a acţionat „ca represalii la adresa statelor din această coaliţie”.