DISTRIBUIȚI

Bărbatul de 37 de ani care a ucis cinci oameni cu un arc şi săgeţi în timpul masacrului din Norvegia nu se află după gratii. El va fi în spital timp de o lună, fiind încredinţat serviciilor de sănătate.Timp de două săptămâni, nu va mai putea primi vizite şi nu va avea acces la mass-media, informează mediafax.

Bărbatul de 37 de ani, responsabil pentru atacul cu arc şi săgeţi de la Kongsberg, Norvegia, în care au murit cinci persoane, nu intră deocamdată la închisoare. El este încredinţat serviciilor sociale timp de patru săptămâni, iar două săptămâni va sta în izolare. Instanţa a decis ca arestarea preventivă să se petreacă într-o unitate medicală.


Citește și : China vorbeşte despre deschidere, dar senzaţia este că se închide

„În primele două săptămâni, bărbatul nu va putea primi vizite şi nici nu va avea acces la mass-media”, a spus procurorul despre Espen Andersen Brathen, care, între timp, şi-a recunoscut vina.

Aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Anders Behring Breivik, supus unui regim de închisoare deosebit de blând, în ciuda faptului că a fost condamnat pentru masacrul de la Utoya, decizia procurorului ar putea stârni acum controverse şi probleme liderului laburist Jonas Gahr, care a chemat în echipă doi supravieţuitori de la Utoya, Tonje Brenna, 33 de ani, care se ocupă de Educaţia publică, şi Jan Christian Vestre, 35 de ani, ministrul Comerţului şi Industriei.

Convertit la islam şi cunoscut deja de către serviciile de securitate din Oslo ca radicalizat, Brathen „a dat semnale, a fost sub observaţie anul trecut, apoi a ieşit de pe radar”, a explicat Ole Bredrup Saeveru, angajat la Poliţie.

Citește și : Românii ar putea scăpa de viza de intrare în SUA

Cu mamă daneză şi tată norvegian, Brathen primise deja un ordin de restricţie de şase luni, anul trecut, după ce a ameninţat că va ucide un membru al familiei.

Brathen a fost condamnat şi pentru furt şi cumpărare de mici cantităţi de haşiş, în 2012. În cele din urmă, potrivit publicaţiilor locale, în 2017 a postat un videoclip pe YouTube – acum eliminat – în care şi-a anunţat convertirea la islam, autointitulându-se, cu tonuri ameninţătoare, „un mesager”.