DISTRIBUIȚI
Descopera

Autorităţile vamale elveţiene analizează importul a 3,1 tone de aur rusesc în mai, pentru a vedea dacă tranzacţiile via Marea Britanie încalcă sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, a anunţat vineri Guvernul, transmite Reuters, potrivit agerpres

Datele publicate marţi de autorităţile vamale au arătat că Elveţia a importat în mai aur din Rusia, în valoare de aproximativ 200 milioane de dolari, pentru prima dată de când Kremlinul a trimis trupele în Ucraina, în 24 februarie.


Citește și : Noul concept strategic al NATO reflectă preocupările legate de China

Elveţia este cel mai mare centru global de rafinare a aurului şi un hub de tranzit pentru metalul galben. Datele privind exporturile furnizează informaţii privind tendinţele de pe piaţă. Rusia este unul din cei mai mari producători globali de aur (monede, lingouri sau bare cu o puritate de cel puţin 995/1.000).

Într-un comunicat, BAZG (Oficiul federal elveţian al vămilor şi securităţii frontierelor) a informat că nu poate preciza din motive legale cine a importat din Regatul Unit aurul de origine rusească.

„Aproximativ trei tone de aur originar din Rusia şi în valoare de 194 milioane de franci elveţieni (202 milioane de dolari) a fost importat din Marea Britanie în Elveţia. BAZG verifică aceste importuri în privinţa sancţiunilor aplicabile”, se arată în comunicat.

Practic, Elveţia a adoptat toate sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra companiilor şi persoanelor individuale din Rusia.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei nu au vizat direct livrările comerciale de aur, dar multe bănci şi companii de rafinare au renunţat la aurul din Rusia după începerea invaziei. Este interzis exportul aurului în Rusia dar Elveţia poate importa aur rusesc.

Citește și : Statele Unite oferă Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari

Practic, nu sunt restricţii privind tranzacţionarea aurului sub alte forme, cum ar fi bijuterii şi monede de aur.

În perioada februarie 2021 – februarie 2022, în medie, Elveţia importa lunar aproximativ două tone de aur din Rusia.