DISTRIBUIȚI
Ukrinform

Autoritățile ucrainene au pus sub acuzare, pentru prima dată, doi comandanți militari ruși de rang înalt de infracțiuni privind atacarea civililor ucraineni, relatează CNN, informează mediafax.

Colonelul-general Serhii Kobylash, comandantul Aviației cu rază lungă de acțiune a Forțelor Aerospațiale Ruse, și amiralul Igor Osipov, fostul comandant al Flotei Mării Negre a Federației Ruse, au fost inculpați în contumacie.


Citește și : Furie în Rusia, după ce Moscova recunoaşte că a pierdut 63 de soldaţi într-un bombardament ucrainean

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți că a „adunat o bază de probe de înaltă calitate împotriva a doi reprezentanți ai înaltului comandament rus, care sunt responsabili de atacarea unor instalații civile din Ucraina”.

SBU a precizat că Kobylash și Osipov au fost acuzați în temeiul a două secțiuni din codul penal ucrainean: prima pentru „planificarea, pregătirea, declanșarea și desfășurarea unui război agresiv”, iar a doua pentru „invadarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei”.

În cazul în care vor fi capturați și condamnați, cei doi ar putea fi condamnați la închisoare pe viață, a precizat SBU.
„În timpul anchetei, anchetatorii SBU au constatat că, de la începutul invaziei la scară largă, Serhii Kobylash a urmat instrucțiunile conducerii militare și politice de vârf a Rusiei de a distruge orașele ucrainene”, a declarat SBU.

„La ordinele sale, invadatorii ruși efectuează atacuri masive cu rachete asupra clădirilor rezidențiale, spitalelor și infrastructurii critice din diferite regiuni ale Ucrainei”.

Citește și : Convorbire telefonică Zelenski-Von der Leyen; Ucraina aşteaptă prima tranşă a ajutorului financiar european

SBU l-a acuzat pe Igor Osipov că a ordonat „atacuri sistematice cu rachete din Marea Neagră asupra așezărilor ucrainene dens populate”.

Ministerul rus al Apărării nu a reacționat la aceste acuzații, iar CNN nu a reușit să ia legătura direct cu acuzații.