DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A serviceman with a Russian flag on his uniform stands guard near the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in the course of Ukraine-Russia conflict outside the Russian-controlled city of Enerhodar in the Zaporizhzhia region, Ukraine August 4, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Autoritățile ucrainene au efectuat un exercițiu de intervenție în caz de dezastru la un sit nuclear, potrivit Sky News, informează mediafax.

Exercițiile au fost efectuate în urma bombardamentelor repetate din zona Zaporojie în care se află cea mai mare centrala nucleară din Europa.


Citește și : Recesiunea globală SCADE preţul petrolului

Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacuri în apropierea și asupra instalației în ultimele zile, în timp ce oficialii au avertizat cu privire la potențialele pericole ale unui accident nuclear.

În cadrul exercițiilor de urgență, participanții ucraineni au purtat echipament de protecție complet și s-au ocupat de un bărbat care pretindea că este o victimă. Acesta a fost supus unei scanări de radiații înainte de a fi așezat pe o targă și urcat într-o ambulanță.

Participanții au fost și ei verificați pentru prezența radiațiilor înainte de a fi spălați cu furtunul și de a se debarasa de echipamentul lor.

Autoritățile ucrainene au declarat că exercițiile vor fi repetate în zilele următoare.

Citește și : Armata rusă NU are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a spus că guvernul ucrainean este foarte preocupat de siguranța centralei. „De aceea ne aflăm aici, de aceea am creat acest grup”, a declarat ministrul ucrainean.

Atât Rusia, cât și Ucraina au declarat că doresc ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să viziteze centrala de la Zaporojie.