DISTRIBUIȚI
Anadolu

Garda de Coastă turcă a interceptat în acest an, în Marea Egee, circa 36.000 de refugiaţi care intenţionau să ajungă pe coastele Greciei, a informat vineri CNN Turk, preluat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Un raport al Gărzii de Coastă turce atrage atenţia asupra creşterii numărului acestor migranţi, cifra de până acum fiind deja mai mare decât cea înregistrată pe parcursul întregului an 2018 – aproximativ 25.000 sau 2017 – circa 21.000.


Citește și : Departamentul Apărării al SUA nu a ascultat conversația telefonică între Trump și Zelenski

Pe de altă parte, a scăzut numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în Marea Egee în acest an – 29, faţă de 65 în 2018 sau 61 în 2017.

În septembrie, Agenţia ONU pentru Refugiaţi a înregistrat sosirea în Grecia din Turcia a 12.000 de refugiaţi, cifra cea mai ridicată din martie 2016.

Acordul de readmisie semnat în 2016 între Uniunea Europeană şi Turcia a dus la scăderea masivă a numărului de sosiri în insulele greceşti.

Într-o întâlnire la Ankara, joi, ministrul de interne german, Horst Seehofer, şi comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, au cerut Turciei să-şi sporească eforturile pentru a preveni plecarea refugiaţilor spre Europa.

Citește și : Pence: Hunter și Joe Biden trebuie investigați de autoritățile din China și Ucraina

Se aşteaptă ca Seehofer şi Avramopoulos să se întâlnească vineri cu ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, pentru a discuta acordul privind migraţia dintre Turcia şi UE.

Vineri după-amiază, Seehofer şi Avramopoulos se vor afla la Atena pentru a aborda şi acolo problema migraţiei.