DISTRIBUIȚI

Procurori turci au emis mandate de arestare pentru 254 de angajaţi ai municipalităţii din Istanbul şi ai unor ministere, fiind suspectaţi de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, acuzat de organizarea tentativei de lovitură de stat din iulie, anul trecut, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Dimensiunea celor mai recente operaţiuni – care au vizat atât personalul actual, cât şi cel demis, marchează o nouă escaladare a operaţiunii împotriva mişcării predicatorului islamic Fethullah Gulen, la mai mult de 14 luni de la tentativa de puci eşuată.


Ministerul de Interne a anunţat luni că aproape 1.000 de persoane au fost reţinute în săptămânile anterioare în baza unor acuzaţii de legături cu ceea ce Ankara numeşte ‘Grupul Terorist Gulenist’.

La Istanbul, procurorii au ordonat arestarea a 112 actuali şi foşti angajaţi ai municipalităţilor din cel mai mare oraş al Turciei, notează Anadolu. Ei au fost acuzaţi că sunt utilizatori ai Bylock, o aplicaţie de mesagerie criptată despre care guvernul turc susţine că a fost folosită de adepţii clericului Gulen.

Un număr de 35 dintre aceşti suspecţi au fost reţinuţi până în prezent în cursul unei operaţiuni care a avut loc în opt provincii, notează Anadolu.

Procurorii de la Ankara au ordonat arestarea a 142 de angajaţi ai ministerelor educaţiei şi sportului, notează sursa citată. Marea majoritate dintre aceştia au fost deja demişi fiind suspectaţi de legături cu Gulen, care trăieşte în autoexil în SUA din 1999 şi a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 în care au fost ucise 250 de persoane.

De atunci au fost arestate peste 50.000 de persoane, fiind judecate pentru presupuse legături cu Gulen, în timp ce alte 150.000 au fost concediate sau suspendate din funcţii în sectorul public sau privat.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului şi unii dintre aliaţii occidentali ai Turciei şi-au exprimat preocuparea în legătură cu această operaţiune, exprimându-şi temerile că guvernul turc foloseşte lovitura de stat ca un pretext pentru a înăbuşi disidenţa.