DISTRIBUIȚI
Reuters

Sri Lanka a ridicat parţial interdicţia cetăţenilor de a ieşi noaptea din case în urma mai multor atacuri anti-musulmane iar şeful poliţiei a avertizat că se va răspunde „cu forţă maximă”, relatează BBC, potrivit news.ro .

Moscheile şi magazinele deţinute de musulmani au fost vandalizate sau incendiate iar un bărbat musulman înjunghiat mortal.


Citește și : Xenofobia şi antisemitismul sunt în creştere vertiginoasă

Interdicţia de a ieşi pe străzi noaptea va rămâne implementată în provincia din Nord-Vest, a informat poliţia.

În mai multe oraşe, poliţia a tras focuri de avertisment şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

Şeful poliţiei Chandana Wickramaratne a avertizat că ofiţerii vor răspunde cu „forţă maximă”.

Premierul Ranil Wickremesinghe a făcut apel la calm, afirmând că violenţele afectează investigaţia cu privire la atacurile teroriste de luna trecută.

Musulmanii reprezintă în jur de 10% din populaţia de 22 de milioane din Sri Lanka.

În oraşul nord-vestic Kiniyama, sute de persoane au atacat o moschee, distrugând geamurile şi uşile şi arzând mai multe cărţi sfinte, conform martorilor. Atacul a fost declanşat de un grup de persoane care au cerut să fie cercetată clădirea după ce soldaţii au inspectat un lac din apropiere, căutând arme.

În oraşul majoritar catolic din Chilaw, magazinele deţinute de musulmani şi moscheile au fost atacate după o dispută care a început pe Facebook. Un om de afaceri musulman de 38 de ani care a declanşat totul printr-o postare a fost arestat.

Citește și : Israelul lui Netanyahu a construit 20.000 de locuinţe coloniale în Cisiordania ocupată

Un bărbat a murit din cauza rănilor produse prin înjunghiere după ce mai multe persoane i-au atacat magazinul din Puttalam, tot în nord-vestul ţării.

Incidente au avut loc şi în oraşul Hettipola, cel puţin trei magazine fiind incendiate.

Guvernul susţine că forţele de securitate au reinstaurat calmul pe străzi în zonele afectate de violenţe şi insistă că poliţiştii previn astfel noi atacuri asupra musulmanilor.

Guvernul a blocat de asemenea mai multe reţele sociale precum Facebook şi Whatsapp pentru a opri dezinformările.