DISTRIBUIȚI

sursa foto:  AFP

Autorităţile spaniole cred că opt persoane din cadrul unei celule ar fi comis joi atacul de la Barcelona şi că grupul plănuise să utilizeze canistre cu gaz, a afirmat vineri o sursă judiciară apropiată anchetei, relatează Reuters, conform agerpres.

Un oficial al guvernului catalan, Joaquim Forn, a declarat vineri pentru postul local de radio că este posibil ca atacatorii să fi intenţionat să utilizeze canistre cu gaz în atacul de joi când un individ a intrat în viteză cu o camionetă în pietoni într-o zonă turistică din Barcelona.


Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

Forţele de securitate îl caută pe şoferul camionetei care a fost văzut fugind. Poliţia a anunţat că a ucis cinci atacatori vineri noaptea la Cambrils, oraş situat la sud de Barcelona, împiedicând comiterea unui alt atac.

‘Prioritatea în momentul de faţă este să stabilim identitatea acestor indivizi pentru a dovedi şi arăta relaţia dintre diferiţi oameni implicaţi, cei care au luat camionul şi cei care au reuşit să scape,’ a spus Forn.

Un număr de 13 persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite de o camionetă care a intrat în pietoni joi după-amiază pe bulevardul Las Ramblas, cea mai cunoscută arteră turistică din Barcelona. Acest atac a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Doi suspecţi, un spaniol şi un marocan, au fost arestaţi de poliţie, dar şoferul camionetei nu a fost încă găsit.

La câteva ore după atentatul de la Barcelona, poliţia a anunţat că a ucis cinci suspecţi care au intrat cu un autovehicul în pietoni la Cambrils, 120 km sud de Barcelona, şi au rănit şase civili şi un poliţist.