DISTRIBUIȚI

Autorităţile spaniole au anunţat joi destructurarea unei organizaţii suspectate de finanţarea grupării teroriste Al Qaida şi reţinerea a trei persoane, între care preşedintele Comisiei islamice din Spania (CIE), care consideră suspiciunile împotriva sa „nefondate”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al poliţiei, persoanele reţinute sunt suspectate de „instrumentalizarea unei organizaţii neguvernamentale pentru finanţarea activităţilor combatanţilor terorişti”.


Citeşte şi: Turcia lui Erdogan CRITICĂ condiţiile UE, dar promite o atitudine cooperantă – Black News

Concret, potrivit poliţiei a cărei anchetă a început cu doi ani în urmă, această organizaţie utilizează „drept acoperire colectarea de donaţii umanitare pentru orfanii sirieni”.

Dar, din aceste donaţii, „o parte” era trimisă „în zonele ocupate de miliţii Al Qaida cu scopul de a-i finanţa pe combatanţi”, afirmă poliţia.

Aceste fonduri serveau în special pentru „finanţarea unui centru şcolar pentru copii orfani, situat într-o zonă de conflict, ale cărei activităţi se concentrau pe antrenarea viitorilor combatanţi”, conform datelor anchetei.

În cadrul acestei operaţiuni, Ayman Adlbi, preşedintele Comisiei islamice din Spania (CIE), cel mai înalt reprezentant al cultului musulman din ţară, a fost arestat marţi, audiat şi apoi eliberat, s-a aflat din surse poliţieneşti şi guvernamentale.

Într-un comunicat publicat miercuri seara, Adlbi şi-a arătat „încrederea în administraţia judiciară”, dar a afirmat că „suspiciunile” împotriva sa sunt „nefondate”.

Reprezentantul religios şi-a exprimat „nemulţumirea personală” faţă de reţinerea sa, în timp ce totul ar fi putut, potrivit lui, să se „rezolve printr-o audiere” la poliţie.

Una din cele trei persoane reţinute face în schimb obiectul unui ordin judiciar de plasare în arest preventiv, s-a aflat joi dintr-o sursă judiciară.

Citeşte şi: Joe Biden a apreciat valorile europene la reuniunea Consiliului European – Black News

Este vorba de trezorierul unei federaţii membră a CIE, denumită Uniunea Comunităţilor Islamice din Spania (U.C.I.D.E.).

Această anchetă este supervizată de Comisariatul general de informaţii, o unitate a poliţiei responsabilă în special cu cazuri de terorism.

Din 2015, în Spania se menţine nivelul 4 de alertă teroristă, pe o scară maximă de 5, ceea ce relevă un risc ridicat de producere a unui atentat.