DISTRIBUIȚI
EurActiv

Poliţia spaniolă a anunţat joi desfiinţarea unei reţele de traficanţi de migranţi care sechestrau minori neînsoţiţi în Spania şi le cereau familiilor lor rămase în Maroc o răscumpărare pentru a-i elibera, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reţeaua, din care şase membri au fost arestaţi şi patru plasaţi în detenţie la o dată neprecizată, ameninţa rudele minorilor că-i vor ucide sau că vor face trafic cu organele lor dacă nu le plătesc 5.000 de dirhami (aproximativ 460 de euro), scrie poliţia naţională într-un comunicat.


Citește și: Brexitul a fost AMÂNAT până la sfârșitul lui octombrie

Traficanţii îi introduceau pe minori clandestin în Europa, apoi îi sechestrau, fie la sosirea lor, fie după ce erau luaţi din centrele de protecţie a minorilor. ”Ei dispuneau de contacte adecvate pentru a-i scoate de acolo cât mai repede posibil”, potrivit comunicatului.

Peste 7.000 de minori, însoţiţi sau nu de familiile lor, au sosit în Spania în 2018, potrivit unor date ale organizaţiei andaluze APDHA, adică dublu comparativ cu un an mai înainte.

Citește și: Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a fost ARESTAT

Majoritatea minorilor neînsoţiţi prezenţi în Spania, îndeosebi în regiunea meridională Andaluzia şi în enclavele Ceuta şi Melilla, sunt marocani. Repatrierea lor face obiectul unor discuţii între Madrid şi Rabat.