DISTRIBUIȚI
B365

Cel puţin nouă persoane, printre care jurnalişti şi scriitori, au fost arestate în Arabia Saudită, într-o nouă campanie de represiune, au transmis luni diferite organizaţii, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Autorităţile saudite au efectuat noi arestări ale unor jurnalişti, scriitori şi militanţi, bărbaţi şi femei, în ultimele zile”, a precizat într-un comunicat organizaţia ALQST, activă în domeniul drepturilor omului în Arabia Saudită.


Citește și : Boris Johnson: Viitorul Parlament britanic se va întruni la 17 decembrie

„Ele şi-au sporit de asemenea tortura, hărţuirea sexuală şi abuzurile împotriva prizonierilor de conştiinţă existenţi”, a denunţat această asociaţie, care îşi are sediul la Londra.

Organizaţia saudită ‘Prizonieri de conştiinţă’, care urmăreşte soarta prizonierilor politici în regat, a confirmat arestarea a nouă persoane.

Organizaţia a precizat pe Twitter că scriitorul Suleiman al-Nasser a fost arestat „din cauza opiniilor sale”, iar bloggerul Fouad al-Farhan, pentru „activităţile sale intelectuale”.

Autorităţile saudite nu au făcut niciun comentariu deocamdată.

Arestările survin în contextul în care militanţii pentru drepturile omului denunţă represiunea tot mai mare la care sunt supuşi, în special de când Mohammed bin Salman a devenit prinţ moştenitor.

Regatul saudit a stârnit un val de indignare la nivel mondial după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale la Istanbul în octombrie 2018.

Această crimă a dus la o analiză fără precedent a bilanţului regatului în privinţa drepturilor omului, în special a represiunii împotriva militantelor, dintre care multe au denunţat acte de hărţuire sexuală şi de tortură în detenţie.

Procurorii saudiţi au respins aceste acuzaţii.

Citește și : Un disident iranian, asasinat pe o stradă din Istanbul

Riadul s-a confruntat cu o presiune din partea guvernelor occidentale pentru a elibera aceste militante, majoritatea arestate în ajunul ridicării interdicţiei pentru femei de a conduce maşini anul trecut.

În aprilie, cel puţin nouă scriitori, universitari şi bloggeri, între care doi cetăţeni americani, au fost arestaţi.