DISTRIBUIȚI
6th Fleet - Navy.mil

Japonia va găsi o nouă locaţie pentru sistemul său de apărare antirachetă Aegis Ashore, în contextul puternicei opoziţii în plan local faţă de desfăşurarea lui în oraşul Akita (nord-est), au afirmat miercuri surse guvernamentale citate de Kyodo, scrie agerpres.

Guvernul nipon spera să instaleze până în 2025 sistemul dezvoltat în SUA la o facilitate a forţelor de autoapărare terestre din districtul Araya al oraşului Akita, dar s-ar putea vedea nevoit să renunţe la planurile în acest sens, căutând alte locaţii din prefectura Akita.


Citește și : Boris Johnson înfruntă opoziţia britanică cu privire la bilanţul epidemiei de coronavirus

Sistemul Aegis Ashore urmează să asiste distrugătoarele forţelor de apărare maritime dotate cu sisteme Aegis la apărarea Japoniei de rachete balistice nord-coreene.

În 2017, guvernul japonez a decis să desfăşoare două baterii pentru a contracara ameninţarea rachetelor nord-coreene, una în prefectura Akita şi a doua la o facilitate de antrenament militară din prefectura Yamaguchi, din vestul Japoniei. Cele două ar urma să devină operaţionale în 2025.

Planul guvernului de la Tokyo nu se bucură însă de popularitate, localnicii fiind preocupaţi de efectul asupra sănătăţii al undelor electromagnetice emise de radarul Aegis Ashore, precum şi de posibilitatea de a fi luaţi ca ţintă într-un conflict armat, notează Kyodo.

Această stare de spirit s-a intensificat după ce s-a constatat că un studiu geografic folosit de Ministerul Apărării ca bază pentru alegerea locurilor de instalare a sistemelor conţinea erori numerice.

Un înalt oficial din Ministerul Apărării a afirmat că a devenit efectiv „imposibil” să se meargă mai departe cu desfăşurarea Aegis Ashore la Araya, după ce primarul, guvernatorul, consiliul de administraţie şi formaţiunea majoritară pe plan local şi-au manifestat opoziţia.

Guvernul japonez rămâne însă hotărât să instaleze acest sistem în altă parte tot în prefectura Akita, o sursă subliniind că desfăşurarea sa este crucială pentru ca scutul de apărare antirachetă să poată acoperi întreaga Japonie. „Fără el, cade tot planul”, a spus sursa.

Citește și : Situația pandemiei de COVID-19 în Spania

Guvernul de la Tokyo are în vedere alte nouă terenuri din Akita aflate actualmente în proprietatea statului, toate cuprinse în studiul geografic menţionat mai sus şi care acum trebuie refăcut, demers a cărui finalizare era prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui martie, dar din cauza pandemiei a fost amânată pentru finele lui mai.

Dar, probabil, alegerea oricărei alte locaţii va da naştere aceloraşi preocupări ca ale locuitorilor din Araya, ceea ce ar putea întârzia şi mai mult desfăşurarea sistemului, mai scrie Kyodo.