DISTRIBUIȚI

În a treia zi de căutări după prăbuşirea unui imobil rezidenţial într-o suburbie a oraşului Miami, în Florida, sud-estul Statelor Unite, autorităţile au declarat sâmbătă că îşi păstrează ‘speranţa’ că vor fi găsiţi supravieţuitori, transmite AFP, potrivit agerpres

‘Ne păstrăm speranţa. Continuăm căutările. Căutăm persoane în viaţă printre dărâmături, este prioritatea noastră şi echipele noastre nu s-au oprit’, a dat asigurări primarul comitatului Miami-Dade, Daniella Levine Cava, într-o conferinţă de presă.


Citește și : Derek Chauvin, condamnat la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd

‘Nu a fost găsită nicio altă victimă’, a adăugat ea, precizând că bilanţul rămâne cel din urmă cu o zi, şi anume patru morţi şi 159 de dispăruţi.

Operaţiunile de salvare sunt deosebit de dificile din cauza unui incendiu declanşat la locul prăbuşirii şi pe care pompierii încearcă să-l aducă sub control, a mai spus Daniella Levine Cava.

Una din victime a fost identificată, o femeie scoasă dintre ruine joi dimineaţă şi transportată la spital, unde, din nefericire, nu a supravieţuit, a relatat Miami Herald.

Sunt în continuare date dispărute 159 de persoane, dintre care aproape o treime sunt cetăţeni străini. Printre ei, nouă argentinieni, trei uruguayeni, şase paraguayeni – inclusiv sora soţiei preşedintelui – şi cel puţin patru canadieni, potrivit autorităţilor.
Prăbuşirea imobilului cu 12 etaje de la Surfside, în sud-estul Statelor Unite, în noaptea de miercuri spre joi, rămâne deocamdată neexplicată.

Un raport referitor la starea imobilului, a cărui faţadă dădea spre ocean, observa încă din 2018 ‘daune structurale majore’, precum şi ‘fisuri’ în subsolul clădirii, conform unor documente publicate vineri seară de primăria din Surfside.

‘Impermeabilizarea sub marginile piscinei şi calea de acces pentru vehicule (…) şi-a depăşit durata de viaţă şi deci trebuie scoasă complet şi înlocuită’, scria în document expertul Frank Morabito.

Acesta mai constata ‘fisuri în grade diferite la coloanele de beton, grinzi şi pereţi’, dar nu releva un eventual risc de prăbuşire.

Un alt studiu, din 2020, arăta că imobilul, construit în 1981, suferise o tasare de circa 2 mm pe an între 1993 şi 1999.

Citește și : Armata rusă lansează exerciţii militare în Marea Mediternană în plin dezacord cu Regatul Unit

La imobilul respectiv erau în curs lucrări de reparaţii, mai ales la acoperiş, au indicat mai mulţi responsabili, apreciind însă că este puţin probabil ca acestea să fi fost cauza prăbuşirii.

Ancheta pentru stabilirea cauzelor exacte va dura probabil mai multe luni, au prevenit experţii.