DISTRIBUIȚI

Autorităţile irakiene au reţinut peste 1.300 de femei şi copii de jihadişti, de 14 naţionalităţile diferite, care s-au predat recent forţelor kurde, a declarat luni un oficial citat de AFP.

„Peshmerga (combatanţii kurzi – n.r.) ne-au predat 1.333 de femei şi copii din familii jihadiste din gruparea Statul Islamic”, a declarat un oficial din Comandamentul Comun pentru Operaţiuni (JOC), ce coordonează lupta împotriva Statului Islamic în Irak.


La sfârşitul lunii august, forţele irakiene au recucerit bastionul jihadist Tal Afar, din nordul ţării, la marginea cu Kurdistanul irakian. Militarii au întâmpinat o rezistenţă puternică la al-Ayadieh, o localitate mai la nord, unde se refugiaseră ultimii jihadişti.

Femeile şi copiii reţinuţi „s-au predat forţelor kurde în nordul al-Ayadieh”, a precizat oficialul, citat sub acoperirea anonimatului. “I-am instalat într-o tabără de refugiaţi, în apropiere de Mosul”, a afirmat el.

În cursul luptei pentru recucerirea Tal Afar, pe reţelele de socializare au circulat imagini cu jihadişti îmbrăcaţi în uniforma peshmerga. Potrivit unor martori, zeci de jihadişti s-au predat peshmerga după ce aceştia le-au ajutat famiile să fugă către est şi spre Mosul.