DISTRIBUIȚI
The Express Tribune

Autorităţile indoneziene au ordonat, joi, încetarea căutărilor după cutremurul şi valul tsunami care au lăsat în urmă peste 2.000 de morţi în regiunea Palu de pe insula Sulawesi, chiar dacă 5.000 de persoane ar fi în continuare dispărute, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Operaţiunile de căutare şi salvare a victimelor vor fi încheiate joi după-amiază”, a declarat pentru AFP Bombang Suryo, responsabil cu activităţile de intervenţie în situaţii de dezastru în Palu.


Citeşte şi: Cutremur puternic în estul îndepărtat al Rusiei

Localitatea, situată în vestul Sulawesi, şi împrejurimile sale au fost devastate de cutremurul cu magnitudinea de 7,5 produs la 28 septembrie, urmat de tsunami.

Peste 2.000 de cadavre au fost recuperate până în prezent, însă autorităţile estimează că alte 5.000 de persoane ar fi în continuare dispărute, cel mai probabil îngropate sub dărâmături.

Guvernul intenţionează să abandoneze în starea în care se află două localităţi situate în apropiere de Palu, Petobo şi Balaroa, distruse în totalitate. Supravieţuitorii ar urma să decidă dacă acestea vor fi deveni cimitire colective, dacă va fi ridicat un monument sau dacă vor fi transformate în spaţii verzi.

Numeroase zone au fost înghiţite de pământ după ce mişcările telurice au transformat terenul într-un sol instabil, un proces cunoscut sub numele de lichefiere.

Vezi şi: Uraganul Michael loveşte cu toată puterea coasta de sud-est a SUA. Vântul bate la rafală cu 250 km/h – VIDEO

Aproximativ 200.000 de persoane din această regiune au nevoie urgentă de asistenţă umanitară. Alimentele şi apa potabilă lipsesc, iar numeroase victime care au pierdut totul depind de ajutoare pentru a supravieţui.

Circa 80.000 de persoane au fost strămutate după acest dezastru natural şi s-au refugiat în adăposturi improvizate lângă casele lor distruse.

Bilanţul în urma cutremurului devastator a ajuns la 2.045 de morţi, a indicat miercuri Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), cu o zi înainte de suspendarea operaţiunilor de căutare şi salvare a victimelor.