DISTRIBUIȚI
Channels Television

Autorităţile indiene au împiedicat o fotografă să se îmbarce într-un zbor către Statele Unite pentru a-şi primi premiul Pulitzer, a anunţat aceasta miercuri. Este cel mai recent exemplu de jurnalişti din Kashmir cărora le-a fost interzis să părăsească ţara, relatează AFP, potrivit agerpres

Sanna Irshad Mattoo este unul dintre cei patru jurnalişti care lucrează pentru agenţia de presă Reuters care au câştigat în 2022 prestigiosul premiu la categoria „fotografie tematică”.


Citește și : UK, SUA şi Franţa vor ridica la ONU problema dronelor iraniene furnizate Rusiei

Femeia de 28 de ani a obţinut aprecierea publică pentru reportajele sale despre viaţa din Kashmirul indian, un teritoriu himalayan contestat şi extrem de militarizat, afectat de o insurgenţă veche de zeci de ani.

Ea a fost arestată de serviciile de imigraţie pe aeroportul din New Delhi marţi seara şi a fost împiedicată să se îmbarce, în timp ce doi dintre colegii ei au fost lăsaţi să părăsească ţara.

Mattoo a postat apoi pe Twitter o fotografie cu biletul său de avion, însoţită de mesajul „anulat fără prejudecăţi”.

„Era o oportunitate unică pentru mine”, a declarat Mattoo, de asemenea membră a prestigioasei Fundaţii Magnum.

„Am fost arestată fără motiv, iar celorlalţi li s-a permis să plece. Poate că are legătură cu faptul că eu sunt din Kashmir”, a declarat ea pentru AFP.

Este pentru a doua oară în acest an când fotografa a fost împiedicată să părăsească India.

În iulie, ea a fost arestată în acelaşi mod pe acelaşi aeroport când a vrut să meargă la Paris pentru a participa la lansarea unei cărţi şi la „Întâlnirile Fotografice” de la Arles, în sud-estul Franţei.

Citește și : Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

India încearcă să-şi exercite controlul asupra Kashmirului, teritoriu revendicat în totalitate şi de Pakistanul vecin, ceea ce reprezintă o sursă constantă de tensiune între cele două mari ţări dotate cu arma nucleară.

Mii de persoane au fost ucise în Kashmir de la începutul rebeliunii împotriva regimului indian în 1989 şi peste jumătate de milion de soldaţi sunt staţionaţi permanent în această zonă.