DISTRIBUIȚI
AP

Poliţia din oraşul Koln din vestul Germaniei a anunţat joi că a dejucat un posibil atac terorist după ce a efectuat razii la persoane din cercuri islamiste care au fost declarate un risc potenţial pentru public, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Am avut informaţii secrete că un atac ar putea fi iminent”, a declarat Klaus-Stephan Becker, un responsabil al poliţiei din Koln.


În timpul raidurilor, poliţiştii au controlat mai multe apartamente din Koln şi Dueren, precum şi un şantier în construcţii. Şase bărbaţi au fost reţinuţi.

Citește și : SUA intenţionează să achiziţioneze drone de atac autodestructibile din Israel

Unul dintre ei, un bărbat germano-libanez din Berlin, era cunoscut de ani de zile drept un pericol potenţial pentru public şi avea legături strânse cu cercurile jihadiste din capitala Germaniei.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani se mutase recent la Dueren, a spus Becker.

Într-o convorbire interceptată, el a transmis cu claritate că este gata să comită un atac. Însă nu existau informaţii concrete privind unde şi când urma să aibă loc atacul, notează dpa.

Potrivit autorităţilor din domeniul securităţii, bărbatul este „membru al unui grup multinaţional foarte conspirativ”.

În 2016, el şi-a asumat rolul de înlocuitor al imamului de la moscheea Fussilet din Berlin, cu care atacatorul de la târgul de Crăciun de la Berlin din 2016, Anis Amri, era de asemenea asociat.

În Dueren, el s-a mutat în apartamentul unui german de 21 de ani care fusese declarat şi el un potenţial risc pentru public şi era considerat un „tânăr convertit radicalizat”, a precizat Becker.

Citește și : Cel puțin 12 morți și peste 80 de răniți după explozia a două mașini-capcană în orașul afgan Kandahar

El ar avea o predispoziţie spre violenţă şi a depus anul trecut jurământ de credinţă faţă de gruparea Statul Islamic.

De asemenea, au fost arestaţi alţi doi germani convertiţi la islam, în vârstă de 20 şi 21 de ani. Nu în ultimul rând, au fost ridicaţi doi suspecţi de pe un şantier în construcţii de la Koln, care a fost vizat pentru că suspectul de 30 de ani este proprietarul unei companii care efectua lucrări acolo.