DISTRIBUIȚI
AFP

Autorităţile franceze au început marţi o nouă evacuare a taberei ilegale de migranţi din Grande-Synthe (departamentul Nord), lângă Dunkerque, unde trăiesc în jur de 1.800 de persoane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un important dispozitiv de poliţie a fost desfăşurat de la ora locală 07:30 în tabăra de la Puythouck, un ansamblu de lacuri şi zone împădurite ocupat frecvent de migranţi, în majoritate kurzi irakieni.


Citeşte şi: Trump a găsit scuza ideală: ‘Membrii unei bande şi persoane din Orientul Mijlociu se află în caravana migranţilor’

Prefectura departamentului a comunicat că ‘peste 1.800 de persoane vor fi plasate în structuri de găzduire repartizate în toată regiunea Hauts-de-France şi în regiuni învecinate’.

O evacuare de acelaşi tip a avut loc în ziua de 28 septembrie, când între 400 şi 500 de persoane au fost urcate în autobuze având ca destinaţie mai multe centre de primire din Hauts-de-France. La 6 septembrie, autorităţile au evacuat 539 de migranţi dintr-o tabără improvizată insalubră din apropierea gării de triaj din Grande-Synthe.

Asociaţiile caritabile vorbesc despre o creştere constantă a numărului de migranţi după 6 septembrie în aceste tabere improvizate, dar şi despre întoarcerea unora din centrele de primire.

Citeşte şi: O bombă a fost descoperită lângă locuinţa lui George Soros din New York

Situaţia l-a determinat pe primarul ecologist din Grande-Synthe, Damien Caręme, să declare că este pregătit să redeschidă tabăra de la Liniere, distrusă de un incendiu în 2017 şi care primea 1.500 de persoane.

La sfârşitul lui 2016, autorităţile au dezafectat aşa-numita ‘junglă’ din zona oraşului-port Calais, unde se estima că trăiau aproximativ 6.000 de migranţi, aşteptând o ocazie de a traversa ilegal în Marea Britanie.

Poliţia a încercat ulterior să stopeze orice tentativă de reinstalare a unor tabere în zonă.