DISTRIBUIȚI

Forţele de ordine au început joi dimineaţă evacuarea taberei de migranţi din oraşul Grande-Synthe, în nordul Franţei, unde trăiesc sute de persoane în condiţii precare, au anunţat autorităţile locale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Este o operaţiune care vizează desfiinţarea taberei din Grande-Synthe”, a precizat o purtătoare de cuvânt a prefecturii departamentului Nord.


Vezi şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin patru oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 200 de răniţi – FOTO/VIDEO

Între 500 şi 800 de migranţi, în principal kurzi irakieni, trăiesc în tabăra din acest oraş de coastă, sperând să ajungă în Marea Britanie. „Aceasta este o operaţiune (…)” în conformitate cu o decizie a instanţei din 7 iunie, a declarat sub-prefectul din Dunkerque, Eric Etienne, adăugând că operaţiunea se desfăşoară fără incidente.

La faţa locului sunt prezenţi 20 de angajaţi ai Oficiului francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), circa 200 de membri ai forţelor de ordine şi douăzeci de pompieri şi personal de protecţie civilă.

Migranţii care doresc să solicite azil în Franţa vor fi îndrumaţi spre centre de primire. Ceilalţi „care nu se înscriu într-un proces de integrare pe teritoriul naţional”, vor fi „orientaţi spre forţele de poliţie pentru verificarea situaţiilor (…)”, a declarat sub-prefectul.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

Acesta din urmă a reamintit dorinţa guvernului de a evita constituirea de „noi puncte de stabilire” a migranţilor care să se transforme apoi într-un fel de „cartiere sărăcăcioase” pe litoralul Mării Nordului.

Între migranţii din tabăra din Grande-Synthe, evacuată deja de mai multe ori, 95% sunt kurzi irakieni, potrivit estimărilor autorităţilor.