DISTRIBUIȚI
afp

Un număr de 209 anchete interne au fost deschise în cazul violenţelor la care ar fi recurs poliţiştii şi jandarmii francezi în timpul manifestaţiilor ‘vestelor galbene’ din Franţa, a anunţat joi ministrul de interne francez Christophe Castaner, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Acestea sunt anchete care merg de la insultă la răniri care pot fi grave. Dacă au existat greşeli, vor fi şi sancţiuni”, a declarat Castaner pentru postul de televiziune France-2.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

Anumite modalităţi de menţinere a ordinii după începerea mişcării ‘vestelor galbene’, la 17 noiembrie, fac obiectul unor critici virulente din partea manifestanţilor, a partidelor politice şi a militanţilor pentru drepturile civice.

Este denunţată în mod special folosirea ”proiectilelor cu impact cinetic” (LBD), mai multe persoane fiind rănite grav la ochi de LBD în timpul demonstraţiilor din ultimele luni. Douăzeci şi trei de persoane au afirmat că şi-au pierdut vederea la un ochi din cauza acţiunilor forţelor de ordine franceze, potrivit unor statistici independente.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Ministrul de interne francez a denunţat în schimb indiferenţa opiniei publice faţă de cei ”1.628 de poliţişti şi jandarmi” răniţi de la începutul manifestaţiilor.

Castaner a exemplificat cu cazul unui poliţist care a suferit o fractură de maxilar după ce a fost lovit cu o bucată din caldarâm. ”Nimeni nu vorbeşte despre un poliţist sau jandarm care este rănit, ca şi cum este ceva normal. Acest lucru este dezgustător”, a deplâns oficialul francez.

Mişcarea ‘vestelor galbene’ a fost marcată de violenţe între demonstranţi şi forţele de ordine şi în alte oraşe franceze, precum Toulouse şi Bordeaux (sud-vestul ţării).