DISTRIBUIȚI

Monumentele din Olympia, un important sit arheologic antic situat în vestul ţării, au fost salvate joi de la flăcările care se apropiau, a precizat un oficial, în contextul incendiilor majore care continuă să facă ravagii pe teritoriul Greciei, potrivit DPA, potrivit agerpres.

”Situl a fost salvat pentru moment”, a declarat guvernatorul regiunii, Nektarios Farmakis, pentru televiziunea de stat în prima parte a zilei, avertizând însă că ”pericolul nu a trecut”.


Citeşte şi: SUA resping apelul OMS pentru un moratoriu privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin

Acesta a mai spus că speră ca focul să fie adus sub control în următoarele ore cu ajutorul elicopterelor şi al aeronavelor pentru stingerea incendiilor.

Incendiile de vegetaţie declanşate în mai multe locuri din Grecia sunt cauzate de seceta extinsă şi de temperaturile extrem de ridicate, care au atins valori cuprinse între 40 şi 47 de grade Celsius în ultimele 10 zile.

”Urmează alte zile dificile”, a declarat miercuri seară şeful Protecţiei Civile, Nikos Chardalias, în urma unei şedinţe de urgenţă cu şeful departamentului de pompieri.

Pompieri şi voluntari s-au luptat toată noapte cu flăcările pentru a ţine sub control incendiile care ameninţă să ajungă la templele antice din Olympia, locul de naştere al celui mai faimos şi mai important eveniment sportiv din perioada antică.

”Facem tot ceea ce este omeneşte posibil ca să salvăm Olympia”, a declarat ministrul Culturii, Lina Mendoni, pentru postul naţional de televiziune.

Brigăzile de pompieri şi autorităţile locale au construit un baraj de apărare împotriva flăcărilor care se apropie de monumente şi de stadionul din Olympia.

Joi dimineaţă, vântul moderat a schimbat direcţia flăcărilor, care nu se mai îndreaptă spre Olympia, potrivit reporterilor de la faţa locului.

Vezi şi: O centrală termică din sudul Turciei a fost EVACUATĂ din cauza incendiilor (VIDEO)

Flăcările continuau să facă ravagii joi dimineaţă pe Insula Evia, precum şi în multe regiuni din Peninsula Peloponez.

Zeci de persoane din apropierea localităţii Rovies, de pe insula Evia, au fost transportate către locuri sigure cu ajutorul ambarcaţiunilor.

Numeroase case au fost distruse şi mai multe sate, evacuate.