DISTRIBUIȚI

Autorităţile turce au ordonat vineri arestarea a 82 de persoane, printre care se numără membri ai unui partid pro-kurd de opoziţie, în legătură cu proteste violente desfăşurate în 2014 împotriva asedierii oraşului sirian kurd Kobane de către militanţi ai Statului Islamic (SI), transmite Reuters, potrivit agerpres.

La începutul lui octombrie 2014, protestatari au invadat străzile localităţilor din sud-estul ţării, majoritar kurd, acuzând armata Turciei că asista pasiv la asediul jihadiştilor SI asupra oraşului Kobane, situat dincolo de frontiera cu Siria.


Citește și: În plin scandal cu Turcia, Grecia îl primește în vizită pe Mike Pompeo

Protestele s-au soldat cu moartea a 37 de oameni.

Ankara acuză Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) că a incitat la proteste, şi Partidul Democrat al Poporului (HDP) de legături cu PKK şi de sprijinirea manifestaţiilor. HDP, a treia forţă în parlamentul turc, neagă aceste acuzaţii.

Într-un comunicat publicat vineri, parchetul de la Ankara precizează că mandatele de arestare au fost emise în legătură cu ‘mai multe apeluri care invitau populaţia să iasă pe stradă şi să comită acte teroriste’. Suspecţii sunt daţi în urmărire în şapte provincii din ţară.

Citește și: Moscova respinge sancțiunile americane impuse Iranului

‘Biroul de investigare a infracţiunilor teroriste, din cadrul Parchetului din Ankara, a declanşat o anchetă asupra organizaţiei teroriste PKK şi a aşa-zişilor săi responsabili, precum şi a unor responsabili şi membri ai unui anumit partid politic (…) şi, în stadiul actual, a ordonat arestarea a 82 de suspecţi’, se spune în comunicat.

Postul de televiziune NTV şi alte media au relatat că în rândul suspecţilor se numără membri ai HDP, printre care primarul din Kars, Ayhan Bilgen, fostul deputat Sirri Sureyya Onder şi câţiva responsabili ai partidului, şi că unii dintre ei au fost deja arestaţi.