DISTRIBUIȚI
B365

Autorităţile din Thailanda l-au arestat vineri pe un important exponent al mişcării pro-democraţie şi susţinător al protestelor care au loc de mai multe săptămâni aproape zilnic în ţara asiatică, relatează AFP, Reuters şi dpa, scrie agerpres.

Parit „Pinguinul” Chiwarak, în vârstă de 22 de ani, a fost arestat într-o zonă rezidenţială a capitalei Bangkok, în timp ce se îndrepta spre proteste, conform unei postări de pe pagina sa de Facebook.


Citește și : Trump i-a scris lui Assad în legătură cu situaţia jurnalistului american Austin Tice, răpit în 2012 în Siria

 

Comandantul adjunct al poliţiei din Bangkok a confirmat arestarea şi a precizat că Parit Chiwarak este vizat de acuzaţii legate de o manifestaţie din 18 iulie, la debutul protestelor.

Manifestanţii din Thailanda, în mare parte tineri, cer dizolvarea parlamentului, modificarea Constituţiei şi chiar reforme în ce priveşte monarhia, un subiect extrem de sensibil în societatea thailandeză.

Free Youth, una dintre grupările aflate la originea manifestaţiilor, a publicat un comunicat în care le cere autorităţilor să pună capăt „intimidării exprimării politice” şi îi invită pe thailandezi să iasă în număr mare la un miting prevăzut pentru duminică la Bangkok.

Arestarea anunţată vineri este a treia în decurs de o săptămână, după cea a unui avocat şi cea a unui alt student, la 7 august, amândoi fiind eliberaţi condiţionat după 24 de ore. Acuzaţiile care li se aduc se referă între altele la instigarea la rebeliune şi la încălcarea legii privind urgenţa sanitară.

Citește și : Peste 700 de militari francezi au ajuns la Beirut pentru a ajuta la eforturile de salvare de după explozii

Manifestanţii din Thailanda, care îi au ca model pe tinerii din Hong Kong, nu au un lider şi se organizează în principal prin apeluri pe reţelele sociale.

Multă vreme, principala lor ţintă a fost premierul Prayuth Chan-o-cha, general în retragere şi fost lider al juntei militare care a condus ţara după lovitura de stat din 2014 până la alegerile contestate din 2019. Protestatarii cer demisia acestuia, precum şi dizolvarea parlamentului şi schimbarea Constituţiei din 2017 care le asigură puteri vaste celor 250 de senatori aleşi de armată.