DISTRIBUIȚI
CNN Philippines

Autorităţile din Thailanda au anunţat că au găsit cilindrul ce conţinea Cesiu 137, o substanţă radioactivă, care dispăruse de la o centrală electrică din districtul Sri Maha Pho, în provincia Prachinburi, la 150 km est de Bangkok, a informat ziarul The Nation, relatează luni VNA, potrivit agerpres

Ronnarong Nakornjinda, guvernatorul provinciei Prachinburi, a declarat că în timpul unei inspecţii la fabricile de oţel din provincie, pe 19 martie, oficialii au detectat radioactivitate la cea mai mare turnătorie de oţel din provincie, în districtul Kabin Buri. Prezenţa radioactivităţii a fost detectată la deşeuri metalice ce fuseseră comprimate în cuburi gata să fie topite.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

Oficialii au ordonat oprirea operaţiunilor la turnătorie şi toţi angajaţii au fost rugaţi să părăsească fabrica.

Un perimetru de siguranţă a fost instituit pentru a se interzice accesul persoanelor în incinta turnătoriei. În urma investigaţiei s-a constatat că materialul topit la turnătorie conţinea urme de Cesiu 137, a spus guvernatorul.

Potrivit oficialului thailandez, Cesiu 137 are o durată de înjumătăţire de circa 30 de ani şi poate rămâne în mediu timp de 300 de ani. El a avertizat că atingerea materialului radioactiv poate afecta pielea, ficatul şi măduva osoasă.

Săptămâna trecută, administraţia provinciei a instituit un centru de comandă pentru căutarea cilindrului dispărut.

Autorităţile au anunţat de asemenea o recompensă de 50.000 de baht (1.500 de dolari) pentru persoanele care puteau oferi informaţii care să conducă la găsirea cilindrului.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei