DISTRIBUIȚI
operation world

Autorităţile din Sudan au lansat o anchetă cu privire la crimele comise în Darfur începând din 2003, anchetă ce îi vizează pe foştii lideri ai regimului lui Omar al-Bashir, a anunţat duminică procurorul general sudanez Tagelsir el-Heber la întoarcerea sa la Khartoum după o deplasare în Emiratele Arabe Unite, transmite AFP, scrie agerpres.

Procurorul nu a precizat identitatea acestor foşti „responsabili ai regimului”, menţionând în schimb în faţa presei că a fost lansată o altă procedură împotriva lui Salah Gosh, fost responsabil al serviciilor de securitate în regimul lui al-Bashir, care a demisionat în aprilie, la două zile după înlăturarea de la putere a acestuia, şi care s-ar afla în prezent peste hotare.


Citește și : Donald Trump l-a invitat pe Boris Johnson să întreprindă o vizită la Casa Albă în anul viitor

„Există patru dosare pe numele lui Salah Gosh şi am lansat o procedură pentru a-l aduce înapoi în Sudan via Interpol”, a spus magistratul.

Omar al-Bashir, destituit la 11 aprilie a.c. după 30 de ani de regim autoritar şi câteva luni de proteste soldate cu zeci de morţi, face deja obiectul a două mandate de arestare internaţionale, emise în 2009 şi 2010 de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în cadrul conflictului din Darfur, regiune din vestul Sudanului unde războiul cu rebelii s-a soldat cu 300.000 de morţi şi 2,5 milioane de persoane strămutate, potrivit ONU.

La 14 decembrie, un tribunal din Khartoum l-a condamnat pe fostul preşedinte sudanez la doi ani de detenţie într-un centru de reabilitare, pentru îmbogăţire ilicită şi trafic de valută, aceasta fiind prima sentinţă decisă împotriva fostului dictator. Acesta se află în arest de când a fost înlăturat din funcţie.

Citește și : MAJORITATE ABSOLUTĂ pentru Ashraf Ghani în alegerile prezidenţiale din septembrie