DISTRIBUIȚI
Residents line up for nucleic acid tests during lockdown, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Shanghai, China, May 12, 2022. REUTERS/Aly Song

Metropola chineză Shanghai a anunţat marţi că, după mai mult de o lună şi jumătate – peste două luni în unele zone – de izolare strictă, a reuşit să rupă lanţul de transmitere comunitară a COVID-19 în 16 districte, relatează EFE, potrivit agerpres.

Directorul adjunct al Comisiei Municipale de Sănătate din Shanghai, Zhao Dandan, a asigurat la o conferinţă de presă că toate districtele metropolei au intrat în faza de „zero transmitere socială”, după cum este denumită de autorităţi, potrivit ziarului local The Paper.


Vezi şi: Biden şi Mitsotakis salută relaţia greco-americană care ‘niciodată nu a fost mai bună’ (VIDEO) – Black News

Acest termen se referă la faptul că timp de trei zile consecutiv se detectează mai puţine contagieri la fiecare 100.000 de rezidenţi în zonele numite de „precauţie” şi în cele „controlate”, precum şi în cele unde a fost ridicată izolarea.

Zonele „controlate” ale oraşului sunt acele urbanizări unde rezidenţii se pot deplasa între comune, în timp ce în cele de „precauţie” locuitorii pot ieşi din case, dar fără să depăşească limitele districtului.

Strategia aplicată de Shanghai a fost cea de a plasa în centre de izolare persoanele contagiate – simptomatice sau nu – pentru a le separa de restul societăţii şi a nu putea transmite virusul şi de a izola, de asemenea, contacţii lor direcţi pentru ca în cazul în care sunt testaţi pozitiv să nu transmită boala celor din anturajul lor.

Potrivit datelor anunţate marţi de Zhao, dintre cei aproximativ 25 de milioane de locuitori ai oraşului, doar 3,5 % se mai află în cele peste 4.000 de zone aflate încă în lockdown. De asemenea, circa 12 % se află în zonele „controlate”, iar 78 % în cele aşa numite de „precauţie”.

În ultimele zile, autorităţile au dezvăluit planurile de ridicare a actualului lockdown ca urmare a scăderii numărului de contagieri, care marţi se cifrau la 823, mult sub vârful de 28.000 de cazuri înregistrate în urmă cu mai puţin de o lună.

Citește şi: Peste 260 de luptători ucraineni au fost EVACUAŢI din Azovstal – Black News

De la 1 iunie, se prevede ca Shanghai să intre într-o etapă de „gestionare normalizată”, care să pună bazele unei reluări normale a producţiei şi a vieţii sociale a oraşului, potrivit autorităţilor.

De la sfârşitul lunii februarie, Shanghai a înregistrat peste 57.000 de cazuri şi 576 de decese asociate COVID-19.