DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Autorităţile din Puerto Rico au recunoscut pentru prima dată în această săptămână că peste 1.400 de decese suplimentare înregistrate în 2017 ar putea avea drept cauze uraganele Irma şi Maria, readucând în discuţie controversa referitoare la bilanţul oficial, de 20 de ori mai mic, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Puerto Rico a prezentat miercuri un raport în Congresul american, la Washington, care stabileşte că, în decursul a patru luni după trecerea uraganelor, în intervalul septembrie-decembrie, insula din Caraibe a recenzat 1.427 de decese în plus faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Citește și : Vladimir Putin a discutat telefonic cu Tayyip Erdogan (Kremlin)

Acest document, redactat în iunie de către guvernul portorican, nu făcea la început legătura între decese şi furtunile devastatoare.

Miercuri, cu prilejul solicitării unui ajutor de 139 de miliarde de la Congresul american, autorităţile din Puerto Rico au stabilit pentru prima dată o relaţie între decese şi uragane.

”Au existat 1.427 de decese în plus în cele patru luni care au urmat uraganelor în comparaţie cu anii precedenţi”, precizează guvernul portorican.

La aproape un an de la impactul devastator al unui al doilea uragan, Maria, produs la 20 septembrie, Puerto Rico îşi menţine bilanţul oficial de 64 de morţi.

Cifra de 1.427 de morţi ”nu reiese dintr-un studiu independent: este pur calcul matematic. Nu este numărul oficial de decese atribuite uraganului Maria”, a anunţat joi biroul statistic din Puerto Rico.

Mai mulţi cercetători de la universitatea Harvard au calculat, în luna mai, că peste 4.600 de persoane şi-ar fi putut pierde viaţa din cauza uraganului Maria.

Anterior, Centrul pentru jurnalism de investigaţii (CPI) din Puerto Rico, precum şi alte instituţii media americane, printre care New York Times, CNN şi Vox, au susţinut că circa 500 de locuitori au fost victimele uraganului Maria.

Citește și : O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a urmărit, în aprilie, un submarin nuclear american în Marea Mediterană

Preşedintele american Donald Trump a fost intens criticat pentru ritmul lent al operaţiunilor de salvare şi pentru afişarea unei atitudini considerate dispreţuitoare faţă de cei 3,4 milioane de locuitori ai insulei, cetăţeni americani, dar care nu au drept de vot în alegerile prezidenţiale.

”Trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a trage la răspundere acest guvern pentru felul groaznic în care a reacţionat şi să ajutăm Puerto Rico să se redreseze”, a spus joi liderul democraţilor din senatul american, Chuck Schumer, calificând drept ”scandalos” numărul deceselor.