DISTRIBUIȚI
Newshub

De teama unei înteţiri a activităţii vulcanice, echipele de căutare şi salvare nu au putut pune piciorul pe White Island (Insula Albă) din Noua Zeelandă unde opt persoane sunt date dispărute în urma erupţiei de luni care a provocat şase victime, potrivit bilanţului actualizat, informează Reuters, potrivit agerpres.

Poliţia a anunţat că se îndoieşte că ar mai putea fi găsiţi supravieţuitori. Cel mai recent deces a fost confirmat în spital, victima numărându-se printre cele peste 30 de persoane rănite în urma erupţiei de pe insula nelocuită, o destinaţie turistică populară.


Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

Vulcanul de pe Insula Albă, unul dintre cei mai activi din Noua Zeelandă, a erupt luni la ora locală 14:11 (1:11 GMT). Potrivit vulcanologilor, norii de cenuşă au ajuns la o înălţime de până la 3.658 metri.

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că în timpul zborurilor de recunoaştere nu au fost semnalate semne de viaţă pe insula acoperită cu cenuşă, în timp ce martorii oculari au detaliat arsurile oribile suferite de persoanele surprinse de erupţia de luni.

”Amploarea acestei tragedii este devastatoare”, a declarat Ardern în Parlament. ”Împărtăşim durerea şi suferinţa acelora dintre voi care au pierdut sau care nu găsesc membri ai familiei şi prieteni şi suntem devastaţi”, a adăugat premierul.

Poliţia a indicat că 47 de persoane se aflau pe insulă sau în apropierea acesteia la momentul erupţiei. Dintre acestea, 24 erau din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, câte două din China şi Marea Britanie şi una din Malaezia.

Citeşte şi: Toată lumea se întreabă acelaşi lucru: DE CE a erupt vulcanul din Noua Zeelandă fără niciun avertisment?

”Aş sugera cu tărie că nu există supravieţuitori pe insulă”, a declarat comisarul adjunct al poliţiei John Tims referindu-se la cele opt persoane date dispărute.

Majoritatea răniţilor au suferit arsuri pe mai mult de 71 de procente din suprafaţa corpului, a declarat Peter Watson, responsabil guvernamental în domeniul sanitar avertizând totodată că unii pacienţi ar putea să nu supravieţuiască.

Unităţile medicale pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri din ţara insulară cu o populaţie de circa 4,7 milioane de locuitori funcţionează la capacitate maximă, a adăugat Watson.

Poliţia din Noua Zeelandă a anunţat marţi deschiderea unei anchete cu privire la circumstanţele producerii deceselor în urma erupţiei, însă a clarificat că nu este vorba despre o anchetă penală, notează Reuters.

Agenţia de monitorizare a riscului GeoNet a ridicat în luna noiembrie nivel de alertă pentru White Island în urma intensificării activităţii vulcanice. Cea mai recentă erupţie letală a acestui vulcan s-a produs în anul 1914 când au murit 12 lucrători într-o mină de sulf.

Cu toate acestea, tururile zilnice aduc anual peste 10.000 de persoane pe insula privată popularizată prin ”cea mai accesibilă din lume cu un vulcan marin activ”.

Citeşte şi: Atacatorul din spitalul din Cehia şi-a tras un GLONŢ în CAP

”Trebuie să spun că sunt foarte surprins să aud că au existat vizitatori acolo astăzi pentru că oamenii de ştiinţă par să fi fost foarte conştienţi că White Island intra într-o fază de intensificare a activităţii”, a declarat luni Loýc Vanderkluysen, vulcanolog la Universitatea Drexel, citat de Reuters.

Un paramedic ajuns pe White Island pentru a ajuta victimele erupţiei vulcanice a declarat marţi că ceea ce a văzut pe insulă a fost o ”experienţă şocantă”, asemănând scena cu recenta mini-serie de televiziune ”Chernobyl”. ”Totul era acoperit de cenuşă. A fost o senzaţie destul de copleşitoare”, a povestit Russell Clark pentru Television New Zealand (TVNZ).

Vulcanul ”Whakaari”, aşa cum este numit în maori, este cel mai activ din Noua Zeelandă, cu o activitate vulcanică continuă în ultimii 150.000 de ani, potrivit GeoNet.