DISTRIBUIȚI
The Guardian

Autorităţile din Hong Kong au acordat protestatarilor permisiunea de a organiza un marş la finalul săptămânii, au anunţat joi organizatorii, Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF), potrivit Reuters, scrie agerpres.

CHRF, care a organizat manifestaţiile la care au participat chiar şi 1 milion de persoane în fiecare weekend din iunie, a precizat că poliţia a autorizat marşul pentru ziua de duminică, cu două zile înaintea marcării Zilei internaţionale a drepturilor omului. La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Declaraţia stipulează că toţi oamenii s-au născut cu drepturi egale şi inalienabile şi cu libertăţi fundamentale.


Citește și : Pelosi cere OFICIAL redactarea actului actul de acuzare împotriva lui Trump

În timpul celor şase luni de proteste anti-Beijing din Hong Kong, autorităţile locale au respins cererile CHRF de a desfăşura manifestaţii. După alegerile locale din 24 noiembrie, când aproape 90% din locuri au fost câştigate de candidaţi pro-democraţie, s-a instalat un calm relativ.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

O moţiune care cerea înlocuirea lui Carrie Lam din postul de şefă a executivului nu a trecut de Consiliul Legislativ din Hong Kong din cauza opoziţiei parlamentarilor pro-Beijing, a relatat postul local de radio şi televiziune RTHK. Un număr de 36 de parlamentari au votat contra moţiunii, în timp ce 26 de voturi au fost favorabile destituirii.

Pe de altă parte, un protestatar care a fost împuşcat de poliţie în urmă cu două luni a compărut pentru prima dată în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de rebeliune şi atacarea unui ofiţer de poliţie.

Tsang Chi-kin, care a fost spitalizat după ce în incidentul din octombrie a fost împuşcat în piept, a plecat după o oră de la intrarea în sala de judecată, cazul său fiind amânat pentru februarie.

Citește și : Navă atacată de piraţi, în largul Nigeriei. 19 marinari au fost răpiți

Poliţia a susţinut că ofiţerul implicat s-a aflat sub o ameninţare gravă şi că a acţionat în situaţie de autoapărare.

Hong Kong-ul traversează cea mai gravă criză a sa după revenirea la China în 1997, cu acţiuni aproape zilnice pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice sau pentru a solicita o serie de reforme democratice.