DISTRIBUIȚI
BBC

Mai mulţi organizatori ai protestelor organizate după alegerile prezidenţiale de duminică în Belarus au fost arestaţi, au relatat media de stat de la Minsk, după a treia noapte de represalii violente din partea forţelor de securitate împotriva manifestanţilor care contestă victoria preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial, informează DPA, potrivit agerpres.

Agenţia de stat BelTa a transmis că unul dintre organizatorii protestelor, un locuitor al Minskului, închiriase o cameră în Hotel Belarus cu 17 etaje din capitală, de unde coordona acţiunile de protest din stradă.


Citește și: În caz că va câștiga alegerile, Joe Biden a ales-o pe Kamala Harris să-i fie vicepreședinte

Această informaţie, menţionează DPA, nu a putut fi confirmată din surse independente, iar autorităţile nu au făcut publice vreo fotografie sau vreo dovadă în sprijinul acuzaţiilor lor.

Potrivit Minskului, aproximativ 3.000 de persoane au fost arestate în toată ţara în prima noapte de proteste după alegerile prezidenţiale de duminică.

Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) conduce de 26 de ani cu o mână de fier Belarus, fostă republică sovietică situată între Rusia şi Polonia, ţară membră a UE, tolerând foarte puţin disidenţa.

Citește și: Irakul ANULEAZĂ vizita unui ministru turc

Comisia electorală de la Minsk l-a creditat pe Lukaşenko cu aproximativ 80% din voturi la alegerile de duminică.

Uniunea Europeană a condamnat alegerile organizate de autorităţile din Belarus, apreciind că acestea nu au fost ‘nici libere, nici corecte’, iar ‘autorităţile statului au aplicat o violenţă disproporţionată şi inacceptabilă, care a provocat cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi’. ‘Poporul belarus merită ceva mai bun’, afirmă UE într-un comunicat.