DISTRIBUIȚI
The Sohae Satellite Launching Station launch pad features what researchers of Beyond Parallel, a CSIS project, describe as showing the partially rebuilt rail-mounted rocket transfer structure in a commercial satellite image taken over Tongchang-ri, North Korea on March 2, 2019 and released March 5, 2019. CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe 2019 via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO SALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. TPX IMAGES OF THE DAY

Ministrul sud-coreean al Apărării, Jeong Kyeong-doo, a confirmat marţi că misteriosul test efectuat de Coreea de Nord la finalul săptămânii a vizat probarea unui motor de rachetă şi a exprimat preocuparea Seulului, transmite EFE, potrivit agerpres.

Jeong a făcut declaraţia la o conferinţă de presă la Sidney, unde a luat parte la o rundă de discuţii a mecanismului 2+2 (Apărare şi Externe) între Australia şi Coreea de Sud, aceasta fiind prima confirmare dintr-o sursă guvernamentală a testului realizat în baza de lansări speciale Sohae.


Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

„Miniştrii Apărării din Republica Coreea (numele oficial al Coreei de Sud) şi Australia şi-au exprimat profunda preocupare cu privire la testarea unui motor la Dongchang-ri şi la lansările de rachete”, a spus Jeong, citat de Yonhap.

Dongchang-ri, satul cel mai apropiat de instalaţiile de testare, este numele sub care mai este cunoscută baza Sohae.

În afară de testarea motorului, de sâmbătă, Coreea de Nord a efectuat 13 lansări de rachete în acest an, ultima dintre acestea pe 28 noiembrie, pe fondul lipsei de progrese în dialogul cu Washingtonul asupra denuclearizării.

„Solicităm Coreei de Nord să înceteze imediat activităţile menţionate care sporesc tensiunile militare, alăturându-se în acelaşi timp eforturilor Republicii Coreea şi Statelor Unite, precum şi celor ale comunităţii internaţionale, pentru a rezolva aceste probleme prin dialog”, a adăugat Jeong.

Citeşte şi: Incident ARMAT într-un spital din Cehia! Sunt morţi şi răniţi!

După ce au analizat fotografii luate din satelit, majoritatea experţilor au apreciat că testul de sâmbătă, despre care Phenianul nu a dat informaţii, corespunde probării unui motor de rachetă.

Cu toate acestea, rămân încă de aflat specificaţiile tehnice, de la tipul de combustibil folosit până la configuraţie şi forţa de propulsie.

Pe fondul blocării negocierilor privind denuclearizarea după summitul eşuat din februarie de la Hanoi, Phenianul şi-a reluat treptat testele cu armament, şi-a înăsprit retorica şi a insistat că SUA au termen până la finalul anului pentru a veni cu o nouă propunere la masa negocierilor.