DISTRIBUIȚI
afp

Autorităţile daneze au informat joi că vor construi un gard de 70 kilometri la graniţa cu Germania pentru a ţine la distanţă mistreţii care pot transmite pesta porcină africană porcilor de fermă, afectând astfel importanta industrie a cărnii de porc din Danemarca, informează Reuters, conform agerpres.

Chiar dacă în Danemarca nu a fost semnalat până în prezent niciun caz de pestă porcină africană, răspândirea acestei boli în Europa de Est a provocat îngrijorare în ţara unde exporturile de carne de porc se ridică la 33 de miliarde de coroane daneze (5,5 miliarde de dolari) pe an.


Citeşte şi: Nicolas Sarkozy a fost INCULPAT şi plasat sub control judiciar. Prima reacţie oficială a fostului preşedinte francez

Virusul care provoacă pesta porcină africană este inofensiv pentru oameni şi pentru alte animale, însă pentru mistreţi şi porcii de fermă, boala – pentru care nu există încă un vaccin – este mortală în aproape toate cazurile, cauzând decesul animalelor în termen de 10 zile.

Izbucnirea unui focar al acestei boli în Danemarca ar închide pentru o perioadă toate exporturile către ţări din afara UE, în timp ce pentru statele din UE ar fi blocate doar exporturile din zona afectată, a indicat guvernul de la Copenhaga.

Potrivit acestuia, pesta porcină africană a fost detectată în Polonia, Republica Cehă, România, Estonia, Letonia şi Lituania şi s-a apropiat recent de Danemarca.

Citeşte şi: Explozie puternică la o uzină chimică din Cehia. Cel puţin şase oameni au murit 

Acordul de joi dintre guvern şi aliatul său, Partidul Popular Danez, cu care formează o majoritate parlamentară, include, de asemenea, amenzi mai mari pentru importurile ilegale de produse alimentare şi pentru curăţarea insuficientă a vehiculelor în care se transportă animalele.

Germania a emis un decret luna trecută pentru a permite vânătorilor să împuşte porci mistreţi pe tot parcursul anului, cu scopul de a opri aceste animale.