DISTRIBUIȚI
Twitter

Autorităţile de la Damasc au denunţat marţi patrulele militare desfăşurate de forţele turce lângă oraşul Minbej, iniţiate în cadrul unui acord cu SUA pentru reducerea tensiunilor în nordul Siriei, informează AFP, potrivit agerpres.

Patrulările au început luni lângă Minbej, în prezent sub controlul unei coaliţii susţinute de Washington şi dominată de o miliţie kurdă, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG). Această miliţie kurdă, aliată crucială a SUA în lupta antijihadistă, este considerată un „grup terorist” de Ankara, care a ameninţat de mai multe ori că va lansa o ofensivă împotriva Minbej, unde sunt staţionate şi trupe americane şi franceze.


Citește și : Vatican: Tinerii LGBT şi-ar dori ca Biserica să dea o mai mare atenţie nevoilor lor

„Siria condamnă ferm şi respinge incursiunile forţelor turce şi americane în sectorul Minbej”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Externe de la Damasc, citat de agenţia de presă Sana.

Într-o ţară distrusă din 2011 de un război sângeros ce implică numeroase părţi beligerante, regimul de la Damasc, care controlează deja mai mult de jumătate din teritoriul sirian, nu-şi ascunde hotărârea de a recuceri întreaga ţară. El critică regulat intervenţiile în nordul sirian din partea Turciei, susţinătoare tradiţională a insurgenţilor, dar şi sprijinul militar acordat de SUA kurzilor.

Sursa citată marţi denunţă astfel „agresiunea continuă la adresa suveranităţii, securităţii şi integrităţii teritoriale” a Siriei, întreprinsă de SUA şi Turcia.

Pe fondul conflictului din Siria, comunitatea kurdă a obţinut o autonomie de facto asupra teritoriilor aflate sub controlul ei în nordul ţării, spre marea îngrijorare a Turciei, care nu doreşte să vadă propria sa comunitate kurdă dezvoltând aspiraţii similare.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

Turcia se arată foarte virulentă la adresa prezenţei combatanţilor kurzi în Minbej şi a ameninţat de mai multe ori că va lansa o ofensivă după ce a reuşit, în martie, să alunge YPG din enclava lor din Afrine, în nord-vestul Siriei.

Însă eforturile diplomatice ale Washingtonului şi Ankarei, doi aliaţi în cadrul NATO, au permis adoptarea la începutul lui iunie a unei foi de parcurs pentru a reduce tensiunile. În urma acordului, YPG a anunţat „retragerea” din Minbej a ultimilor lor „consilieri militari”.